Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας και κάποιοι άλλοι δήμοι της Ελλάδας σχεδιάζουν να προσθέσουν ηλεκτρικά λεωφορεία στους υπάρχοντες στόλους τους και τους τελευταίους μήνες κάλεσαν τους κατασκευαστές να προσφέρουν οχήματα για δοκιμές. Δύο κατασκευαστές από την Κίνα ήταν μεταξύ των εταιρειών που εξέφρασαν ενδιαφέρον.
Η πρώτη πιλοτική διαδρομή του ηλεκτρικού λεωφορείου του κινεζικού κατασκευαστή αυτοκινήτων BYD πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο, χωρίς επιβάτες. Το λεωφορείο έχει μήκος 12 μέτρων και μπορεί να μεταφέρει 76 επιβάτες, 23 από αυτούς καθήμενους και ένα άτομο σε αναπηρικό καροτσάκι. Κινείται με μια μπαταρία 348 κιλοβάτ και προσφέρει ασύρματη σύνδεση (wifi) και σταθμούς φόρτισης USB για κινητά, σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εκδόθηκε από το δίκτυο λεωφορείων και τρόλεϊ της Αθήνας, ΟΑΣΑ.
Την προηγούμενη Τετάρτη ένα άλλο λεωφορείο – που κατασκευάστηκε από την Yutong, την κατασκευάστρια επαγγελματικών οχημάτων με έδρα στην πόλη Τζενγκτζόου στην επαρχία Χενάν της κεντρικής Κίνας – μετέφερε αυτή τη φορά επιβάτες. Το μοντέλο Yutong U12 έχει μήκος 12 μέτρων και χωρητικότητα 74 επιβατών, συμπεριλαμβανομένων 27 καθήμενων και ενός ατόμου σε αναπηρικό καροτσάκι. Τροφοδοτείται από μπαταρία 350 κιλοβάτ και προσφέρει επίσης σταθμούς φόρτισης USB για κινητά, σύμφωνα με τον χειριστή δημόσιας συγκοινωνίας της Ελλάδας.
«Στο πλαίσιο του μεγάλου διαγωνισμού θα ξεκινήσουμε επίσημα τον επόμενο μήνα για την απόκτηση 1.300 νέων λεωφορείων, συμπεριλαμβανομένων 1.000 για τον ΟΑΣΑ, μεταξύ αυτών περίπου 400 ηλεκτρικά λεωφορεία, με εταιρείες από όλο τον κόσμο να συμμετέχουν σε μια προσπάθεια που εποπτεύεται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών», δήλωσε ο Στέφανος Αγιάσογλου, διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ στο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
«Ο στόχος είναι να έχουμε μερικά δοκιμαστικά οχήματα, ώστε να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε τις δυνατότητές τους και επίσης να τα γνωρίσουμε στο κοινό, στους επιβάτες, έτσι ώστε να μπορέσουν κι εκείνοι να δουν πώς λειτουργεί ένα νέο και σύγχρονο ηλεκτρικό λεωφορείο. Θα ελέγξουμε την απόδοσή τους στο κέντρο της Αθήνας και άλλες περιοχές, ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα όταν χρησιμοποιήσουμε αυτά τα νέα οχήματα, καθώς προχωρούμε πραγματικά σε μια νέα εποχή», επισήμανε ο Αγιάσογλου.
Το λεωφορείο Yutong διατέθηκε στις ελληνικές αρχές για δοκιμή δύο μηνών, πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ ο ΟΑΣΑ θα ελέγξει επίσης την επόμενη εβδομάδα ένα λεωφορείο κατασκευασμένο στην Τσεχική Δημοκρατία και άλλο ένα συναρμολογημένο στην Ισπανία.