Σάλος έχει ξεσπάσει στις παγκόσμιες φιλοζωικές οργανώσεις με την κίνηση κάποιων κινεζικών οργανισμών οδικής ασφάλειας που χρησιμοποίησαν ζωντανά γουρουνόπουλα αντί dummies σε δοκιμές πρόσκρουσης για παιδικά καθίσματα.. Οι συγκεκριμένοι οργανισμοί χρησιμοποίησαν δεκαπέντε ζωντανά μικρά γουρούνια για να πραγματοποιήσουν δοκιμές πρόσκρουσης, ώστε να διαπιστωθούν τα επίπεδα ασφαλείας, που προσέφεραν ορισμένα παιδικά καθίσματα σε μικρούς επιβάτες αυτοκινήτων. Τα επτά από τα δεκαπέντε ζώα υπέστησαν σοβαρά τραύματα και πέθαναν κατά τη διάρκεια των δοκιμών. Μάλιστα, τις τελευταίες 24 ώρες πριν τις δοκιμές έμειναν νηστικά τα γουρουνάκια και χωρίς νερό.
Σύμφωνα με τους οργανωτές των crash tests, τα συγκεκριμένα ζώα παρέχουν πολύ ακριβή αποτελέσματα λόγω σωματοδομής και αντοχής, ενώ να σημειώσουμε ότι όλα τα γουρουνάκια ήταν ηλικίας εβδομήντα έως ογδόντα ημερών. Μετά την έκταση που πήρε το ζήτημα, θεωρείται βέβαιο, ότι θα επιβληθούν κυρώσεις στους υπεύθυνους.
Στον κόσμο της αυτοκινητοβιομηχανίας, τα ζώα σταμάτησαν να χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες ως dummies στα crash tests, με τελευταία τη General Motors που το έκανε μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του ’90. Τότε σταμάτησαν και οι δοκιμές πρόσκρουσης με ανθρώπινα σώματα, τα οποία είχαν μείνει στα αζήτητα!
Τα σημερινά dummies είναι υπερβολικά εξελιγμένα σε τεχνολογία και παρέχουν τρομερά ακριβή αποτελέσματα λόγω των αισθητήρων και των πληροφοριών που παρέχονται, για την κατανομή των δυνάμεων και τη σφοδρότητα της σύγκρουσης. Ωστόσο, κάθε ένα από αυτά στοιχίζει αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ, οπότε μάλλον αυτός ήταν ο πραγματικός λόγος, που χρησιμοποιήθηκαν τα πολύ φθηνότερα γουρούνια.