Πραγματικά είναι εντυπωσιακό πως το 50% των οχημάτων του ΟΔΔΥ που έφεραν καταλύτη, τώρα δε διαθέτουν ούτε τα μισά.
Η πρώτη εκδοχή είναι πως μερικά από αυτά να μπήκαν στον ΟΔΔΥ χωρίς καταλύτη. Η δεύτερη εκδοχή είναι τα περισσότερα να είχαν, αλλά για κάποιο ανεξήγητο λόγο οι καταλύτες τους “πέταξαν” έξω από το χώρο αποθήκευσής τους. Όλοι καταλαβαίνουμε το τι γίνεται στα εσωτερικά αυτού του πολύπαθου οργανισμού με πολλές ατασθαλίες στο παρελθόν.
Το θέμα των καταλυτών που “πετάξανε” είναι πρόσφατο και συγκεκριμένα από τότε που εκτοξεύτηκε η τιμή των ευγενών μετάλλων που περιέχει κάθε καταλύτης. Έτσι, έγινε πολύ ελκυστική η αφαίρεση ενός και δύο ή και εκατό καταλυτών την εβδομάδα, καθώς από την εκποίησή τους προκύπτει ένα έσοδο 2000 ευρώ την εβδομάδα. Φυσικά γίνεται πλήθος ατασθαλιών, αλλά δε βγαίνουν στη δημοσιότητα, γιατί όλοι ωφελούνται και όλοι σιωπούν.
Πριν μερικά χρόνια, σε επικοινωνία που είχα με πρώην Δ/ντη του ΟΔΔΥ, μου έλεγε ότι: «είναι τόσα πολλά και τόσο μεγάλα τα ποντίκια που όσο και να θες δε μπορείς να τα εξοντώσεις. Το μόνο που ίσως καταφέρεις είναι να τα περιορίσεις σε κάποιο βαθμό. Γι’ αυτό το λόγο σηκώθηκα και έφυγα ή με “έφυγαν” τα συνδικαλιστικά και πολιτικά τζάκια». Εικάζω μου έλεγε ότι υπάρχουν περιπτώσεις εργαζομένων που κερδίζουν με βάση τη θέση τους ένα και δύο μισθούς από τις παράνομες δραστηριότητές τους.
Ενοχλημένοι και θιγόμενοι είναι όλοι αυτοί που αγοράζουν αυτοκίνητα για απόσυρση ή για κυκλοφορία. Ουσιαστικά είναι όλοι που δεν έχουν το δικαίωμα ελέγχου και εξακρίβωσης για το τι πρόβλημα ή ελλείψεις έχει το κάθε αυτοκίνητο. Άρα, αυτοί όλοι περιορίζονται σε μια οπτική και μόνο αξιολόγηση. Κάτω από αυτές τις συνθήκες οποιαδήποτε αδυναμία φανερώνεται μετά από την απόκτηση του κάθε οχήματος και τότε τραβάς τα μαλλιά σου. Η διεύθυνση αλλά και κάθε υπάλληλος δεν ευθύνεται για τίποτα μα για τίποτα. Εάν κάποιος διαμαρτυρηθεί, η απάντηση είναι έτσι ήλθε κύριε εδώ και εμείς δεν κάνουμε έλεγχο για ελλείψεις ή προβλήματα.
Το θέμα θα καταγγελθεί στις αρμόδιες αρχές για να συλλάβουν τους αρουραίους, αλλά και εκείνους που αγοράζουν προϊόντα εγκλήματος εν γνώσει και με κίνητρο το όφελος.
Ένα ακόμα σημαντικό θέμα είναι η μεγάλη διακίνηση καταλυτών που είναι προϊόντα κλοπής από σπείρες που δραστηριοποιούνται σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Αυτοί εντοπίζουν οχήματα σε περιοχές με μικρή κυκλοφορία και σε χρόνο περίπου τριών λεπτών αφαιρούν τον καταλύτη που πωλούν σε ανακυκλώσεις καταλυτών που συνεργάζονται μαζί τους σε καθεστώς κλεπταποδοχής και φοροδιαφυγής.
Δεν είναι μόνο κλέπτες καταλυτών που τους διακινούν παράνομα και νόμιμα. Είναι ακόμα αρκετά παράνομα διαλυτήρια από καλούμενες “ανακυκλώσεις” που διαθέτουν αρκετούς καταλύτες χωρίς φορολογικά παραστατικά, καθώς οι αποδέκτες των καταλυτών προσφέρουν καλύτερες τιμές από τους νόμιμους και νομοταγείς ανακυκλωτές καταλυτών. Ο χορός καλά κρατεί και η ασφάλεια τι να πρωτοκάνει. Επιλέγει κατ’ ανάγκην τα σπουδαιότερα και αφήνει για μετά τα λιγότερο σημαντικά.
Παρά ταύτα η ασφάλεια συνέλαβε τέσσερα άτομα που έκλεβαν καταλύτες και σύντομα θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη. Παράλληλα, η ασφάλεια πρέπει να εντοπίσει και τους κλεπταποδέκτες, γιατί χωρίς αυτούς δε θα υπήρχε καμία είδους παρανομία σε κανένα επίπεδο.
Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στον υπουργό κύριο Χρυσοχοΐδη ότι θα κάνει αυτό που ξέρει καλά. Όσον αφορά την άποψη του προϊσταμένου της ΑΑΔΕ κυρίου Πιτσιλή, του Γενικού Δ/ντη της Δ/σης τελωνείων και κρατικού υλικού κυρίου Κων/νου Μουρτίδη συνομιλώντας με τον Δ/ντη του τμήματος δημοσίου υλικού κυρίου Νίκου Αυθίνου αποκομίσαμε την εξής άποψη: Ο συμπαθέστατος κύριος Αυθίνος μας ενημέρωσε ότι οι εγκαταστάσεις της υπηρεσίας στη Μαγουλέζα αποτελούνται από 300 στρέμματα, τα οποία έχουν στοιχειώδη περίφραξη και χωρίς φωτισμό. Έτσι, είναι δύσκολη αλλά και επικίνδυνη η φύλαξη του χώρου, διότι δεν εισβάλουν ένα, δύο άτομα, αλλά ολόκληρες συμμορίες των δέκα και δεκαπέντε ατόμων. Όλος ο χώρος φυλάσσεται το βράδυ από εταιρείες φύλαξης, οι οποίες δεν είναι πρόθυμες να συνεχίσουν τη φύλαξη του χώρου και απασχολούνται μόνο τέσσερα άτομα. Οι συμμορίες λυμαίνονται κάθε χρήσιμο είδος που είναι περιουσία της χώρας, παρά ταύτα οι κλοπές με έμφαση τους καταλύτες καλά κρατεί παρά τις φιλότιμες προσπάθειες.
Ο κύριος Αυθίνος έχει συντάξει πολλές εκθέσεις καταγράφοντας το πρόβλημα και τα μέτρα που θα μπορούσαν να το αναστείλουν, όπως φράκτης, φωτισμός, ισχυρή φύλαξη. Επίσης, υποστηρίζει ότι κανένας από τους είκοσι απασχολούμενους υπαλλήλους του ουδέποτε προκάλεσε κάποια υποψία κλοπής, πόσο μάλλον δε να έχει διαπράξει κλοπή.
Για εμάς το θέμα ή έτσι ή αλλιώς υπάρχει και κυρίως το κράτος δε μπορεί να το πατάξει.
ΚΠ