19 C
Ελλάδα
30 Μαΐου 2024
Motorplay.gr
AutoΠαρουσιάσεις

Άφθονοι χώροι, αίσθηση ελευθερίας και εξωτερικό design «σαν να το σμίλεψε ο ίδιος ο άνεμος» στο νέο ID.4 της VW

Το ολοκαίνουργιο ID.4 εντυπωσιάζει πριν ακόμα αποκαλυφθεί στο κοινό. Μία πρόγευση του εξωτερικού του σχεδιασμού δείχνει ξεκάθαρα την αυγή της νέας εποχής: εντυπωσιακό design με ρέουσες γραμμές και επιφάνειες που χαρακτηρίζονται από σχεδιαστική πλαστικότητα, με εξαιρετική αεροδυναμική συμπεριφορά. Στο εσωτερικό άφθονοι χώροι, ξεκάθαρο design, επιδραστικός φωτισμός και υλικά ταπετσαρίας με τη σφραγίδα της αειφορίας συνθέτουν ένα μοντέρνο σαλόνι με feel-good αύρα που ξεδιπλώνει το χαρακτήρα του πρώτου πλήρως ηλεκτρικού SUV της Volkswagen, σε όλες τις αισθήσεις.

Με το ID.4, η Volkswagen κάνει ηχηρή είσοδο με ένα ηλεκτροκίνητο μοντέλο στη μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως, αυτή των compact SUV. Το αυτοκίνητο προορίζεται τόσο για την Ευρώπη όσο και την Κίνα και αργότερα τις Η.Π.Α.. Ο Klaus Zyciora (πρώην Bischoff), Επικεφαλής Σχεδιασμού για το Volkswagen Group, σχολιάζει για το SUV που σχεδίασε μαζί με την ομάδα του: «Το ID.4 αντιπροσωπεύει την εξέλιξη του ηλεκτρικού design. Ο εξωτερικός σχεδιασμός του είναι καθαρός, δυνατός και ρέει. Επικοινωνεί ισχύ και αυτοπεποίθηση με ένα νέο τρόπο. Αυτό οφείλεται κυρίως στο απρόσκοπτο, αεροδυναμικό στυλ της οικογένειας μοντέλων ID. το οποίο μεταφέρουμε για πρώτη φορά στα SUV με το ID.4. Σχεδιαστικά, αυτό σημαίνει ότι οι απαλές, μαλακές επιφάνειες εναλλάσσονται με σαφείς, ξεκάθαρες ακμές. Ο σχεδιασμός μοιάζει να έχει σμιλευτεί από τον ίδιο τον άνεμο. Ταυτόχρονα, η μοντέρνα εμφάνιση του ID.4 υπογραμμίζεται από τους χαρακτηριστικούς προβολείς και τη φωτεινή γραμμή, σχεδιαστική υπογραφή που τους συνδέει».

Το καλό design είναι επίσης πάντα λειτουργικό – σε ένα ηλεκτρικό όχημα o αεροδυναμικός συντελεστής είναι ένας βασικός παράγοντας για την αυτονομία. «Η εξέλιξη του design ειδικά για την ηλεκτροκίνηση, όπως εκφράζεται στο ID.4, σημαίνει επίσης ότι έχουμε επικεντρωθεί πολύ στην αεροδυναμική», εξηγεί ο Zyciora. «Το ID.4 διακρίνεται από έναν εξαιρετικό συντελεστή οπισθέλκουσας, μόλις 0,28. Ο πιο σημαντικός παράγοντας για αυτό είναι η ρέουσα μορφή του αμαξώματος και της καμπίνας των επιβατών, που μοιάζει να συμπυκνώνεται ως φόρμα καταλήγοντας στο πίσω μέρος. Αυτό συμπληρώνεται από πολλές ακριβείς λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, τα φωτιστικά σώματα της ουράς μαζί με τη μεγάλη αεροτομή στην οροφή εξασφαλίζουν ότι η ροή του αέρα «σβήνει» πολύ ομαλά», συνεχίζει ο Zyciora.

Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα μοντέλα της Volkswagen, το εσωτερικό του ID.4 επιδεικνύει ένα νέο χαρακτήρα, επειδή το μικρών διαστάσεων ηλεκτροκινητήριο σύστημα εξασφαλίζει μεγάλη ευρυχωρία. Ο Klaus Zyciora, Επικεφαλής Design του Volkswagen Group, συνοψίζει το εσωτερικό του καινοτόμου SUV σε μια εντυπωσιακή φράση: «ελευθερία στο εξωτερικό, ελεύθεροι χώροι στο εσωτερικό». Συμπληρώνει πως «το ID.4 φέρνει μια νέα αίσθηση ευρυχωρίας στην κατηγορία του χάρη στην ΜΕΒ, την αρθρωτή πλατφόρμα για την ηλεκτροκίνηση, της Volkswagen».

Τυπικά SUV: μεγάλα ανοίγματα πορτών, ψηλά τοποθετημένα καθίσματα

Η είσοδος στο όχημα είναι από μόνη της μια ευχαρίστηση. Οι χειρολαβές στις πόρτες του ID.4 βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με το αμάξωμα και διαθέτουν αυτόματο ξεκλείδωμα. Ο οδηγός και οι επιβάτες έχουν πρόσβαση στο όχημα μέσω μεγάλων ανοιγμάτων θυρών και επωφελούνται από ψηλά τοποθετημένα καθίσματα, ενώ η πίσω σειρά τους προσφέρει τόσο χώρο όσο ένα συμβατικό SUV στην επόμενη υψηλότερη κατηγορία. Παραπάνω από εντυπωσιακά άφθονοι και οι χώροι για τις αποσκευές – 543 λίτρα με τα πίσω καθίσματα σε όρθια θέση!

Ο εσωτερικός σχεδιασμός του ID.4 υπογραμμίζει την αίσθηση ευρυχωρίας: όπως και στον εξωτερικό σχεδιασμό, οι επιφάνειες ρέουν και οι γραμμές είναι απαλές αλλά ξεκάθαρες, χωρίς να είναι φλύαρες. Ο πίνακας ταμπλό φαίνεται να αιωρείται, καθώς δεν συνδέεται με την κεντρική κονσόλα, η οποία έχει σχεδιαστεί ως ανεξάρτητο στοιχείο. Μια προαιρετική, μεγάλη γυάλινη πανοραμική ηλιοροφή με κλίση, προσφέρει απεριόριστη θέα στον ουρανό. Καθώς πέφτει το σκοτάδι, ο ατμοσφαιρικός φωτισμός μπορεί να ρυθμιστεί σε φάσμα 30 χρωμάτων, για να ορίζει εντυπωσιακές σχεδιαστικές γραμμές και λειτουργίες στο εσωτερικό του οχήματος. Ο Klaus Zyciora υπογραμμίζει ότι «ολόκληρο το concept των οθονών και ο τρόπος λειτουργίας έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα τη λογική συνέχεια του χειρισμού, η διαισθητική λειτουργικότητα του ID.4 φέρνει μια νέα, ηλεκτρική ευκολία στην κατηγορία των compact SUV».

Το ID. Light είναι μια νέα δυνατότητα σε όλα τα ID. μοντέλα – μια λεπτή λωρίδα κάτω από το παρμπρίζ. Υποστηρίζει τον οδηγό σε πολλές καταστάσεις, με διαισθητικά εφέ φωτισμού σε διαφορετικά χρώματα. Ως αποτέλεσμα, το ID. Light επισημαίνει στον οδηγό ότι το κινητήριο σύστημα του οχήματος είναι ενεργό και ότι το αυτοκίνητο έχει ξεκλειδωθεί ή κλειδωθεί. Παρέχει τις πληροφορίες που προέρχονται από το σύστημα υποβοήθησης του οδηγού και το σύστημα πλοήγησης ενώ παρέχει οπτική προειδοποίηση φρεναρίσματος και σήμα για εισερχόμενες τηλεφωνικές κλήσεις. Σε συνδυασμό με το σύστημα πλοήγησης, το ID. Light βοηθά στην άνετη κίνηση στην κυκλοφορία: αναβοσβήνοντας συνιστά αλλαγή λωρίδας και μπορεί επίσης να προειδοποιήσει τον οδηγό εάν το ID.4 βρίσκεται σε λάθος λωρίδα.

Καθίσματα: πολύ άνετα με υλικά μη ζωικής προέλευσης

Τα μπροστινά καθίσματα στο ID.4 είναι σπορ και άνετα ταυτόχρονα, σε κάποιες εκδόσεις φέρουν τη σφραγίδα έγκρισης από τη Γερμανική Εκστρατεία για Υγιέστερες Πλάτες (AGR). Διαθέτουν διάφορες επιλογές ηλεκτρικής ρύθμισης, ενώ τα πλαϊνά οσφυϊκά στηρίγματα έχουν ενσωματωμένη λειτουργία μασάζ. Τα υλικά υπογραμμίζουν την feel-good αίσθηση. Σε δύο μελλοντικά μοντέλα ID.4 περιορισμένης έκδοσης, τα καλύμματα καθισμάτων θα είναι κατασκευασμένα από υλικά μη ζωικής προέλευσης. Είναι κατασκευασμένα από έναν συνδυασμό δερματίνης και ArtVelours – ένα υλικό από μικροΐνες που αποτελείται από περίπου 20% ανακυκλωμένα μπουκάλια PET.

Το εσωτερικό των μοντέλων ID.4 1ST και ID.4 1ST Max περιορισμένης έκδοσης, κυριαρχείται από ήρεμα, εκλεπτυσμένα χρώματα που ονομάζονται Platinum Grey και Florence Brown. Το τιμόνι, η κολόνα τιμονιού, τα περιβλήματα των οθονών και οι πίνακες ελέγχου στις πόρτες έρχονται σε απόχρωση Piano Black ή Electric White. Τα φωτεινά χρώματα προσθέτουν μια φουτουριστική αίσθηση σε όλο το εσωτερικό του οχήματος και υπογραμμίζουν την ξεκάθαρη σχεδίασή του.

Το μέλλον της κινητικότητας είναι ηλεκτρικό. Έτσι, στο πλαίσιο της στρατηγικής «Transform 2025+», η Volkswagen θα επενδύσει 11 δισεκατομμύρια ευρώ στην ηλεκτρική κινητικότητα έως το 2024. Το ID.4, το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό SUV της μάρκας, είναι το δεύτερο μοντέλο που βασίζεται στη νέα μεταβλητή πλατφόρμα για την ηλεκτροκίνηση (MEB) της Volkswagen, μετά το ID.3. Το όνομα ID. υποδηλώνει ευφυή σχεδιασμό, έντονη ταυτότητα και καινοτόμες τεχνολογίες με όραμα. Αυτή η πλατφόρμα προσφέρει ιδιαίτερα ευρύχωρο εσωτερικό χάρη στη συμπαγή σχεδίαση του ηλεκτρικού κινητήριου συστήματος. Παράλληλα με το χαμηλό συντελεστή οπισθέλκουσας, μόλις 0,28 και τη δυνατότητα επιλογής συστήματος μπαταρίας, είναι δυνατές για το ID.4 αυτονομίες άνω των 500 χιλιομέτρων (κατά WLTP).

Το νέο SUV θα λανσαριστεί αρχικά με κίνηση στους πίσω τροχούς, με μια τετρακίνητη έκδοση να ακολουθεί σε μεταγενέστερο στάδιο. Η μπαταρία υψηλής τάσης είναι τοποθετημένη στο δάπεδο για βέλτιστο χαμηλό κέντρο βάρους, εξασφαλίζοντας τόσο εξαιρετικά δυναμικά χαρακτηριστικά όσο και ιδανική κατανομή φορτίων στους δύο άξονες.

Το λανσάρισμα του ID.4 πλησιάζει όλο και πιο κοντά, με τα πρώτα οχήματα να είναι προγραμματισμένα να παραδοθούν στους τυχερούς κατόχους πριν από το τέλος του έτους, ενώ το ID.4 θα γιορτάσει την παγκόσμια πρεμιέρα του πριν από το τέλος Σεπτεμβρίου 2020.

Related posts

Audi A6 e-tron concept: η επόμενη ηλεκτρική επανάσταση

motorplayadmin

Παρουσίαση της SKODA RE-X1 Kreisel, της ηλεκτρικής FABIA Rally2 evo

motorplayadmin

Taigo: Το ολοκαίνουργιο νέο SUV coupé της Volkswagen

motorplayadmin

Σύνδεση

Εγγραφή

Επαναφορά κωδικού

Πληκτρολογήστε το ψευδώνυμο ή την ηλ. διεύθυνσή σας και θα σας αποσταλεί σύνδεσμος να δημιουργήσετε νέο συνθηματικό.