32.2 C
Ελλάδα
14 Ιουνίου 2024
Motorplay.gr
KTEOΓενικά

Δίνονται 70 μέρες περιθώριο για ανανέωση του δελτίου ΚΤΕΟ από τη μέρα λήξης του

Νέες διευκρινίσεις για τον τρόπο που επαναλειτουργούν από τη Δευτέρα 4 Μαΐου τα ΚΤΕΟ μετά την άρση των έκτακτων μέτρων για την αποφυγή της διασποράς και εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα μας έδωσε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Αναλυτικά, το υπουργείο επισημαίνει πως για την άρση του μέτρου προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας των ΚΤΕΟ που ισχύει από τη Δευτέρα 4 Μαΐου του 2020, σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Η άρση της απαγόρευσης λειτουργίας των Ιδιωτικών ΚΤΕΟ ισχύει αναλογικά και για τα Δημόσια ΚΤΕΟ.

2. Όπου παρακάτω αναφέρεται η ημερομηνία λήξης της ισχύος Δελτίου Τεχνικού Ελέγχου (ΔΤΕ), λογίζεται η αναγραφόμενη επί αυτού [δίπλα στον ενωσιακό κωδικό 8. ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΧΡΙ (VALID UNTIL)] δηλ. δεν λαμβάνεται υπόψη το χρονικό διάστημα της μίας επιπλέον εβδομάδας. Τα οχήματα υποχρεούνται να προσέλθουν στα ΚΤΕΟ για έλεγχο το αργότερο μέχρι τις κατωτέρω οριζόμενες καταληκτικές ημερομηνίες, χωρίς να προστίθεται σε αυτές η μία επιπλέον εβδομάδα. Τα οχήματα μπορούν να προσκομίζονται για έλεγχο και νωρίτερα από την καταληκτική ημερομηνία, μετά όμως από ραντεβού ανάλογα με τη διαθεσιμότητα του ΚΤΕΟ.

3. α) Παρατείνεται κατά 70 ημερολογιακές ημέρες η διάρκεια ισχύος των Δελτίων Τεχνικού Ελέγχου (ΔΤΕ) χωρίς σοβαρές ή επικίνδυνες ελλείψεις, όλων των κατηγοριών οχημάτων, εφόσον η ημερομηνία λήξης της ισχύος τους είναι εντός της χρονικής περιόδου από το Σάββατο 14 Μαρτίου του 2020 έως και την Κυριακή 3 Μαΐου του 2020.

Η διευκρινιστική εγκύκλιος εξεδώθηκε από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ώστε να μη καταγραφεί συνωστισμός στα ΚΤΕΟ της χώρας από τους ιδιοκτήτες οχημάτων με ληγμένα Δελτία Τεχνικού Ελέγχου. Σύμφωνα με πληροφορίες το διάστημα που επιβλήθηκαν τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας έληξαν περίπου 300.000 Δελτία και οι ιδιοκτήτες τους έχουν στην διάθεσή τους 70 ημερολογιακές ημέρες από την ημέρα λήξης του Δελτίου για να περάσουν από τεχνικό έλεγχο χωρίς να πληρώσουν πρόστιμο.

Η εγκύκλιος που ξεκαθαρίζει τα νέα δεδομένα στην λειτουργία των ΚΤΕΟ αναγράφει ότι: «Σας ενημερώνουμε ότι δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η σχετική του θέματος κοινή υπουργική απόφαση, όπου στο άρθρο 1 αυτής σχετικά με τους κανόνες λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων, ορίζονται οι απαιτούμενες αποστάσεις που πρέπει να διασφαλίζονται από τις διοικήσεις των επιχειρήσεων για την προστασία των καταναλωτών και συγκεκριμένα όσο αφορά τις Υπηρεσίες Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (Κ.Τ.Ε.Ο.):

  • Οι πελάτες, κάτοχοι επιβατικών ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων.
  • Η προσέλευση πελατών, κατόχων φορτηγών αυτοκινήτων και λεωφορείων, είναι δυνατή και χωρίς προγραμματισμένο ραντεβού μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων.
  • Οι επιχειρήσεις οφείλουν να τηρούν κατάλογο με τα ραντεβού, ο οποίος επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.
  • Υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας για το προσωπικό.
Επιπρόσθετα στο άρθρο 2 σχετικά με τις παραβάσεις κανόνων λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων και τις επιβαλλόμενες κυρώσεις, προσδιορίζεται ανάλογα με τον βαθμό διακινδύνευσης της δημόσιας υγείας, για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, το διοικητικό πρόστιμο για τις επιχειρήσεις που δεν τηρούν τις απαιτήσεις του άρθρου 1.

Καλούνται τα ΚΤΕΟ της χώρας για την εφαρμογή των ανωτέρω διαλαμβανομένων.

Για παράδειγμα:

Όχημα με ημερομηνία ισχύος επί του ΔΤΕ το Σάββατο 14 Μαρτίου 2020 μπορεί να ελεγχθεί εμπρόθεσμα, χωρίς την καταβολή του πρόσθετου ειδικού τέλους του άρθρου 5 του ν. 1350/1983 όπως ισχύει, μέχρι τη Δευτέρα 25 Μαΐου 2020.

Όχημα με ημερομηνία ισχύος επί του ΔΤΕ την Τετάρτη 29 Απριλίου 2020 μπορεί να ελεγχθεί εμπρόθεσμα, χωρίς την καταβολή του πρόσθετου ειδικού τέλους του άρθρου 5 του ν. 1350/1983 όπως ισχύει, μέχρι την Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020.

Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση επίσημων αργιών του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών εορτών, ή Σαββάτου, η προθεσμία για εμπρόθεσμο έλεγχο μετατίθεται την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα.

Related posts

Καλή χρονιά! Ευτυχισμένο το 2021!

motorplayadmin

Ενημέρωση της Κεντρικής Οδού για κινητοποιήσεις στο σταθμό διοδίων Αγίας Τριάδας

motorplayadmin

Χρυσό βραβείο για τα EKO Racing Dirt Games στα Sports Marketing Awards 2020

motorplayadmin

Σύνδεση

Εγγραφή

Επαναφορά κωδικού

Πληκτρολογήστε το ψευδώνυμο ή την ηλ. διεύθυνσή σας και θα σας αποσταλεί σύνδεσμος να δημιουργήσετε νέο συνθηματικό.