Διακρίσεις για Νέα & Κεντρική Οδό, αλλά και την Ολυμπία Οδό στα Green Awards

Μια νέα σημαντική διάκριση απέσπασαν η Νέα Οδός και η Κεντρική Οδός, ως «Οι πιο πράσινοι αυτοκινητόδρομοι της χώρας», στο πλαίσιο των Green  Awards 2020, ενός θεσμού που επιβραβεύει και αναδεικνύει τις «πράσινες» καλές πρακτικές και στρατηγικές που προάγουν την αειφορία και την κυκλική οικονομία.

Ειδικότερα, οι δύο εταιρίες, έλαβαν το μοναδικό βραβείο (Bronze Award) που απονεμήθηκε στην κατηγορία «Green Transportation Service», για τις δράσεις προώθησης και ανάπτυξης της ανακύκλωσης και της ηλεκτροκίνησης στους αυτοκινητοδρόμους που διαχειρίζονται, λειτουργούν και συντηρούν. Αξίζει να σημειώσουμε ότι την αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων ανέλαβαν 33 διακεκριμένοι Πανεπιστημιακοί, Θεσμικοί Παράγοντες, Επιστήμονες και Επαγγελματίες από τον χώρο της Οικολογίας, της Βιωσιμότητας, του Περιβάλλοντος και της Αειφορίας, ενώ τα βραβεία διοργανώθηκαν από την Boussias.

Νέα Οδός και Κεντρική Οδός, είναι οι μόνες εταιρίες παραχώρησης στην Ελλάδα που προσφέρουν στους οδηγούς, τη δυνατότητα ανακύκλωσης και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, έχοντας τοποθετήσει κάδους ανακύκλωσης σε κάθε χώρο στάθμευσης (parking) και Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (Σ.Ε.Α). Παράλληλα και οι δυο εταιρίες έχουν σχεδιάσει, υλοποιήσει και εφαρμόζουν ένα ολοκληρωμένο σύστημα ανακύκλωσης που αφορά στο σύνολο των υλικών που προκύπτουν από τη συντήρηση και λειτουργία των αυτοκινητοδρόμων ευθύνης τους.

Πρόκειται για ακόμα μια «πράσινη» πρωτιά, μετά από αυτή της ενεργούς προώθησης της ηλεκτροκίνησης στη χώρα, καθώς η Ιόνια Οδός παραμένει ακόμα και σήμερα ο πρώτος και μόνος αυτοκινητόδρομος στη χώρα, με δυνατότητα φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε όλο το μήκος του σε όλους τους Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι η Νέα Οδός, έγινε πρόσφατα και η 1η εταιρία λειτουργίας, συντήρησης και διαχείρισης αυτοκινητοδρόμων στη χώρα, που έθεσε σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο πλάνο αντικατάστασης του στόλου οχημάτων της σε 100% ηλεκτρικά, που πρόσφατα παρουσιάσαμε.

Στη Νέα Οδό και την Κεντρική Οδό, από την πρώτη μέρα λειτουργίας τους, η προστασία του περιβάλλοντος αποτέλεσε και αποτελεί στρατηγικό στόχο, καθώς κι έναν από τους βασικούς πυλώνες, πάνω στους οποίους αναπτύσσονται οι επιμέρους δράσεις Εταιρικής Υπευθυνότητας των δύο εταιρειών, με διαρκές μέλημα να αποτελούν τους πιο πράσινους αυτοκινητόδρομους της χώρας!

Διάκριση και για την Ολυμπία Οδό στα Green Awards για τη «Στρατηγική ανάπτυξης μιας πράσινης οδικής υποδομής»

Διάκριση στην κατηγορία Green Business Model του Πυλώνα Sustainable Development/Operations/ Technology, και συγκεκριμένα το Bronze βραβείο,  απέσπασε η Ολυμπία Οδός στα Green Awards της Boussias Communications.

Στα Green Awards η Ολυμπία Οδός παρουσίασε το επιχειρηματικό μοντέλο, το οποίο έχει συγκροτηθεί με επίκεντρο την Πράσινη και Αειφόρο Ανάπτυξη και συγκεκριμένα τους βασικούς πυλώνες και τη σύνδεσή τους με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ), τη μεγαλύτερη διεθνή πρωτοβουλία για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, μέσα από τις δράσεις και τα προγράμματα τα οποία εντάσσονται σε κάθε πυλώνα.

Οι βασικοί πυλώνες του επιχειρηματικού μοντέλου της Ολυμπίας Οδού είναι:

  • Οδική ασφάλεια και υπευθυνότητα απέναντι στην ανθρώπινη ζωή
  • Διασφάλιση υψηλού επιπέδου ταξιδιωτικής εμπειρίας για τους χρήστες του αυτοκινητόδρομου
  • Προστασία του περιβάλλοντος μέσω της καινοτομίας και της ψηφιακής μετάβασης
  • Υποστήριξη, ανάπτυξη και ανάδειξη των τοπικών κοινωνιών
  • Συνεχή επένδυση σε ένα ανθρωποκεντρικό εργασιακό περιβάλλον.

Μερικές από τις δράσεις που ξεχωρίζουν στους κεντρικούς αυτούς άξονες ενδεικτικά είναι:

– το χιλιομετρικό σύστημα διοδίων Hybrid, η εγκατάσταση POS σε όλα τα Αυτόματα Μηχανήματα Πληρωμής και η Υπηρεσία Πρόβλεψης Κυκλοφορίας στον τομέα της  Εμπειρίας Ταξιδιού,

– η δορυφορική παρακολούθηση του αυτοκινητόδρομου,  το πρόγραμμα Smart Tunnel και το πρωτοποριακό σύστημα παρακολούθησης και καταγραφής ανωμαλιών του οδοστρώματος MIRANDA στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας,

– η συμμετοχή σε εθνικές και παγκόσμιες δράσεις για την Υγεία και Ασφάλεια των εργαζομένων και της Εξυπηρέτησης Πελατών στον τομέα του Ανθρώπινου Δυναμικού κοκ.

Η διοργάνωση Green Awards αναδεικνύει και επιβραβεύει την αριστεία και την καινοτομία σε υπηρεσίες και διαδικασίες που προάγουν την Πράσινη οικονομία και το Eco living και αναδεικνύουν ένα νέο τύπο οικονομίας, που συνδυάζει τις κατάλληλες προϋποθέσεις βιωσιμότητας και αειφορίας με την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και την περιβαλλοντική προστασία.

Related posts

Leave a Comment