32.2 C
Ελλάδα
13 Ιουνίου 2024
Motorplay.gr
Auto

Επιτέλους σιγά – σιγά και δειλά – δειλά έρχονται επενδύσεις (Η Volkswagen επενδύει στη Θάσο)

Το νησί της Θάσου επέλεξε η Volkswagen, o μεγαλύτερος κατασκευαστής αυτοκινήτων στον κόσμο για να δημιουργήσει μια πρωτοποριακή υποδομή εξέλιξης και δοκιμής αυτόνομα κινούμενων οχημάτων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Τα Νέα”, οι συζητήσεις σχετικά με την επένδυση αυτή βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο και σύντομα, μέσα στο Μάρτιο, αναμένεται να υπογραφεί η σχετική συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του VW Group με την ελληνική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα η VW επιθυμεί να δημιουργήσει μια υποδομή τηλεματικής με τεχνολογία αιχμής, δημιουργώντας ένα “έξυπνο νησί” το οποίο θα μπορεί να υποστηρίξει δοκιμές οχημάτων που κινούνται αυτόνομα, χωρίς οδηγό.

Σε πρώτη φάση, το ενδιαφέρον προέρχεται από τον κλάδο φορτηγών και λεωφορείων του ομίλου, δηλαδή την ΜΑΝ. Αυτή πρόκειται αρχικά να δημιουργήσει την ιδανική υποδομή στη Θάσο για την υποστήριξη και την επικοινωνία των αυτόνομα κινούμενων οχημάτων και στη συνέχεια να ξεκινήσει τις δοκιμές.

Η Θάσος μπήκε στο στόχαστρο της VW καθώς συνδέεται πολύ εύκολα με την ηπειρωτική Ελλάδα και το αεροδρόμιο της Καβάλας. Ταυτόχρονα έχει μεγάλη έκταση και οδικό δίκτυο, καθώς και σύγχρονες τουριστικές υποδομές. Το σημαντικότερο τέλος στοιχείο που διαθέτει είναι ότι μπορεί να ενταχθεί σε καθεστώς ακριτικής περιοχής και να υπερκεράσει το πρόβλημα των απαγορεύσεων της κυκλοφορίας αυτόνομα κινούμενων οχημάτων στο δημόσιο δρόμο, χωρίς την παρουσία του οδηγού.

Από την Ελλάδα το ζητούμενο είναι να δημιουργήσει το νομικό πλαίσιο που θα επιτρέπει στο νησί να φιλοξενεί νόμιμα αυτοκίνητα που θα κινούνται όχι μόνο αυτόνομα, αλλά ακόμα και χωρίς οδηγό. Το τελευταίο, προς το παρόν απαγορεύεται σε δημόσιους δρόμους, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων κυρίως στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιώργου Παππά, οι συζητήσεις στελεχών του ομίλου της VW σχετικά με την επένδυση στη Θάσο είχαν ξεκινήσει από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνέχεια, το θέμα αυτό χειρίστηκε η νέα διακυβέρνηση, ενώ κάποιοι άνθρωποι κλειδιά στην VW και την MAN υποβοήθησαν και στήριξαν την περίπτωση της Θάσου. Αυτοί ήταν οι Αθανάσιος Στιμονιάρης, πρόεδρος των εργατικών επιτροπών και μέλος του Εργατικού Συμβουλίου στον όμιλο της VW, καθώς και ο Αθανάσιος Κρίκης, εκπρόσωπος των εργαζομένων στο συμβούλιο της ΜΑΝ. Ταυτόχρονα, η γενική πρόξενος Μονάχου, Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου, στάθηκε αρωγός καθ’ όλη τη διάρκεια των προκαταρκτικών συζητήσεων για την επένδυση.

Εκ μέρους της κυβέρνησης το θέμα χειρίστηκε ο υφυπουργός εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία κ. Κώστας Φραγκογιάννης, ενώ η σειρά των αρχικών επαφών κορυφώθηκε με την έλευση στην Ελλάδα του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου της VW, Χέρμπερτ Ντις, ο οποίος είχε άμεσες συνομιλίες με τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η έλευση της MAN και της VW στη χώρα μας με ένα ερευνητικό και δοκιμαστικό κέντρο “απλωμένο” σε ένα ολόκληρο νησί, βάζει τη χώρα μας στο χάρτη των φιλικών προς τις νέες τεχνολογίες αυτοκίνησης χωρών. Ταυτόχρονα, θα δημιουργήσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας για επιστημονικό προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης και μάλιστα σε τεχνολογίες αιχμής. Με μισθούς, πιθανώς, όχι Ελλάδας, αλλά Γερμανίας. Δευτερευόντως, το πανέμορφο νησί της Θάσου δεν θα περιμένει το καλοκαίρι για να φιλοξενήσει επισκέπτες, αλλά θα προσφέρει υπηρεσίες φιλοξενίας όλο το χρόνο σε εκατοντάδες εργαζομένους της VW, εκ των οποίων ένα σημαντικό μέρος δεν θα είναι ντόπιοι και ίσως ούτε καν Έλληνες.

Παράλληλα με τα παραπάνω, εφ’ όσον η ελληνική κυβέρνηση δημιουργήσει το κατάλληλο νομοθετικό και υποστηρικτικό πλαίσιο και η VW με την MAN ανοίξουν το δρόμο, τότε είναι πιθανό να ακολουθήσουν κάποιες ή και πολλές ακόμα αυτοκινητοβιομηχανίες. Επίσης, προμηθευτές συστημάτων της αυτοκινητοβιομηχανίας, οι οποίοι επενδύουν δις ευρώ στην ανάπτυξη στοιχείων hardware και software για την ανάπτυξη της αυτόνομης κίνησης των οχημάτων.

Ελπίζουμε η τοπική κοινωνία, αλλά και όλες οι αρχές να συμβάλλουν θετικά στην υλοποίηση του έργου. Ας ελπίσουμε ότι θα πρυτανεύσει το όφελος της περιοχής και της χώρας και δεν θα κοπεί σύριζα αυτή η αναπτυξιακή δάφνη.

Related posts

Ρεκόρ στις παραβάσεις ταχύτητας και αλκοόλ

motorplayadmin

Βράβευση για τα Kia XCeed και Imagine by Kia στα φετινά iF Design Awards

motorplayadmin

Εικόνες από το τελικό στάδιο δοκιμών της BENTLEY BACALAR

motorplayadmin

Σύνδεση

Εγγραφή

Επαναφορά κωδικού

Πληκτρολογήστε το ψευδώνυμο ή την ηλ. διεύθυνσή σας και θα σας αποσταλεί σύνδεσμος να δημιουργήσετε νέο συνθηματικό.