Ηλεκτρικά, αποδοτικά και ελκυστικά, Audi Q4 e-tron και Q4 Sportback e-tron

Ευέλικτα all rounders για καθημερινή χρήση, που μεταφέρουν τον προοδευτικό σχεδιασμό των πρωτότυπων αυτοκινήτων, στη σειρά παραγωγής. Τα Audi Q4 e-tron και Q4 Sportback e-tron είναι τα πρώτα συμπαγή ηλεκτρικά SUV της Audi. Και τα δύο εντυπωσιάζουν με ευρύχωρη διάσταση στο εσωτερικό και πρωτοποριακές λύσεις όσον αφορά τα συστήματα λειτουργίας, οθόνης και υποβοήθησης. Η οθόνη επαυξημένης πραγματικότητας συνδέει τον εικονικό και τον πραγματικό κόσμο με έναν εντελώς νέο τρόπο.

Η γκάμα περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις με επικεφαλής ένα μοντέλο quattro με μέγιστη ισχύ 220 kW (299 PS) Τα χαρακτηριστικά που μοιράζονται όλα είναι μηδενικές εκπομπές CO₂ και υψηλές αυτονομίες, χρόνοι φόρτισης περίπου δέκα λεπτών για επαρκή ισχύ για να ταξιδέψετε περίπου 130 χιλιόμετρα, σε ιδανικές συνθήκες και βολική φόρτιση με την υπηρεσία φόρτισης e-tron. Επιτυγχάνουν αυτονομία έως και 520 χιλιόμετρων. Στην Ευρώπη τον Ιούνιο του 2021

Με το Q4 e-tron και το Q4 Sportback e-tron, η Audi κάνει το επόμενο βήμα στη σχεδιαστική γλώσσα των ηλεκτρικών της μοντέλων. Τα δύο συμπαγή SUV φέρνουν στη σειρά παραγωγής, τη γραμμή αμαξώματος που επέδειξαν τα αυτοκίνητα Audi Q4 και Audi Q4 Sportback e-tron concept στις αρχές του 2019 Στο Audi Q4 Sportback e-tron, η οροφή ιδιαίτερα χαμηλού τύπου κουπέ, καταλήγει σε ένα εκφραστικά σχεδιασμένο οπίσθιο μέρος. Ο προοδευτικός σχεδιασμός της μάρκας είναι τόσο λειτουργικός όσο και αεροδυναμικός: Το Q4 e-tron επιτυγχάνει συντελεστή οπισθέλκουσας 0,28 και το Sportback φτάνει σε ακόμη χαμηλότερη τιμή, με συντελεστή οπισθέλκουσας 0,26

Κατόπιν αιτήματος, και τα δύο αυτά συμπαγή ηλεκτρικά SUV μπορούν να έχουν προβολείς LED Matrix. Στο πίσω μέρος, μια λωρίδα φωτός συνδέει τις μονάδες οπίσθιου φωτισμού μεταξύ τους. Μια επιλογή από οκτώ χρώματα είναι διαθέσιμη για το φινίρισμα του χρώματος, συμπεριλαμβανομένης της νέας μεταλλικής απόχρωσης aurora.

Χάρη στην ευελιξία τους, το Audi Q4 e-tron και το Q4 Sportback e-tron είναι οι ιδανικοί σύντροφοι σε κάθε περίπτωση. Με μήκος 4,59 μέτρα, προσφέρουν ένα πακέτο που δίνει στους επιβάτες νέους χώρους. Ο διαθέσιμος χώρος στο εσωτερικό είναι συγκρίσιμος με την κατηγορία SUV πλήρους μεγέθους. Δεν υπάρχει κεντρική σήραγγα. Η αίσθηση της ευρυχωρίας δεν περιορίζεται μόνο στα μπροστινά καθίσματα, με το γενναιόδωρο χώρο για τα πόδια, οι επιβάτες στο πίσω μέρος επωφελούνται επίσης από το πλεονέκτημα της τεχνολογικής πλατφόρμας, η οποία έχει σχεδιαστεί ως μόνο ηλεκτρική. Συνολικός χώρος αποθήκευσης περίπου 25 λίτρων και με υποδοχές μπουκαλιών ενσωματωμένες στο πάνω τμήμα των θυρών.

Ο χώρος αποσκευών προσφέρει επίσης μεγάλες διαστάσεις. Ανάλογα με τη θέση των πίσω καθισμάτων, ο όγκος του χώρου αποσκευών είναι 520 έως 1490 λίτρα στο Q4 e-tron και 535 έως 1460 λίτρα στο Sportback. Και τα δύο μοντέλα μπορούν να ρυμουλκήσουν ρυμουλκούμενα με βάρος έως και 1000 κιλά, με τις εκδόσεις quattro να μπορούν ακόμη και να φτάσουν στα 1200 κιλά.

Χάρη στη μέγιστη φόρτιση στα 125 kW, σε ιδανικές συνθήκες μπορεί να φορτίσει αρκετή ισχύ για περίπου 130 χιλιόμετρα, σε περίπου δέκα λεπτά. Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή myAudi, ο ιδιοκτήτης μπορεί να ενεργοποιήσει τη φόρτιση στο σπίτι και τον έλεγχο κλιματισμού πριν από την είσοδο του, από το smartphone του.

Ο πίνακας οργάνων χωρίζεται σε ξεχωριστές περιοχές και ενσωματώνει δύο οθόνες. Εντελώς καινούργιο είναι το τιμόνι, με τις επιφάνειες αφής που χρησιμοποιεί ο οδηγός για τον έλεγχο του ψηφιακού πίνακα οργάνων. Το Infotainment και η πλοήγηση λειτουργούν κυρίως χρησιμοποιώντας την κεντρική οθόνη αφής MMI Ο φυσικός έλεγχος φωνής παρέχει την τρίτη λειτουργική διεπαφή.

Κατόπιν αιτήματος, το Audi Q4 e-tron και το Q4 Sportback e-tron μπορούν να εξοπλιστούν με μια άλλη καινοτομία, την οθόνη επαυξημένης πραγματικότητας. Οι πληροφορίες εμφανίζονται δυναμικά σε ένα μεγάλο οπτικό πεδίο, σε μια εικονική, αιωρούμενη εικόνα, δημιουργώντας ένα συναρπαστικό αποτέλεσμα.

Τα μοντέλα Q4 e-tron προσφέρουν μια πλήρως ψηφιακή εμπειρία χρήστη. Το πακέτο ψυχαγωγίας στο ηλεκτρικό συμπαγές SUV είναι δομημένο σε τρία επίπεδα, από MMI έως MMI plus και MMI pro. Διατίθενται διάφορες λειτουργίες ανάλογα με το επίπεδο διαμόρφωσης, συμπεριλαμβανομένης της προβολής επαυξημένης πραγματικότητας και του εικονικού πιλοτηρίου Audi plus. Τα προαιρετικά επίπεδα παρέχουν τις διαδικτυακές υπηρεσίες του Audi connect, συμπεριλαμβανομένου του έξυπνου σχεδιασμού διαδρομών e-tron για την επεξεργασία της βέλτιστης διαδρομής, κοντά σε δημόσιες υποδομές φόρτισης. Για premium ήχο, το ηχοσύστημα Sonos συνδυάζει τον τρόπο ζωής, την τεχνολογία και το σχεδιασμό σε μια νέα διάσταση.

Δύο παραλλαγές μπαταρίας και τρεις παραλλαγές κίνησης. Η συμπαγής μπαταρία για το Q4 35 e-tron έχει καθαρή ενεργειακή περιεκτικότητα 51,5 kWh ενώ για τη μεγάλη μπαταρία στα Q4 40 e-tron και Q4 50 e-tron quattro είναι 76,6 kWh.

Το Q4 35 e-tron και το Q4 40 e-tron έχουν έναν ηλεκτροκινητήρα που κινεί τους πίσω τροχούς, με 125 kW (170 PS) και 150 kW (204 PS) αντίστοιχα. Η κορυφαία έκδοση Q4 50 e-tron quattro διαθέτει δύο ηλεκτρικούς κινητήρες για τετρακίνηση. Δίνουν μέγιστη ισχύ 220 kW (299 PS) Για αποδοτικότητα, ο κινητήρας στον μπροστινό άξονα ενεργοποιείται μόνο όταν απαιτείται. Η προαιρετική αντλία θερμότητας χρησιμοποιεί την απορριπτόμενη θερμότητα από τις μονάδες υψηλής τάσης και τον αέρα περιβάλλοντος, για τον έλεγχο του κλίματος στο εσωτερικό.

Τα δύο νέα ηλεκτρικά SUV της Audi μπορούν να φορτιστούν χρησιμοποιώντας εναλλασσόμενο ρεύμα (AC) και συνεχές ρεύμα (DC) ανάλογα με τη μπαταρία. Η συμπαγής μπαταρία μπορεί να φτάσει έως και 7,2 kW με φόρτιση AC και έως και 100 kW όταν χρησιμοποιείται φόρτιση HPC (φόρτιση υψηλής ισχύος) με συνεχές ρεύμα. Η μεγαλύτερη μπαταρία επιτρέπει έως και 11 kW με AC και έως και 125 kW με HPC

Η υπηρεσία φόρτισης Audi e-tron παρέχει πρόσβαση σε περίπου 210000 δημόσια σημεία φόρτισης σε 26 ευρωπαϊκές χώρες, 4400 εκ των οποίων είναι σημεία γρήγορης φόρτισης HPC (από τον Απρίλιο του 2021)

Η μπαταρία υψηλής τάσης του Audi Q4 e-tron και του Q4 Sportback e-tron βρίσκεται ανάμεσα στους άξονες, εξασφαλίζοντας χαμηλό κέντρο βάρους και ισορροπημένη κατανομή. Τα συστήματα ελέγχου για τη κίνηση και την ανάρτηση συνεργάζονται στενά, η οδήγηση των συμπαγών ηλεκτρικών SUV είναι ασφαλής, sport και άνετη ταυτόχρονα.

Κατόπιν αιτήματος, η Audi θα παρέχει μια sport ανάρτηση για όλες τις εκδόσεις Q4 e-tron που χαμηλώνει το αμάξωμα. Η ανάρτηση με έλεγχο απόσβεσης, μια επιλογή για όλες τις σειρές, παρέχει ακόμα πιο ευέλικτη εμπειρία οδήγησης. Οι ρόδες, από 19 έως 21 ίντσες, παίζουν επίσης το ρόλο τους στη βελτίωση της απόδοσης.

Κωνσταντίνος Αγραφιώτης

Audi

Related posts

Leave a Comment