Η έκδοση διπλώματος οδήγησης επανέρχεται στην προηγούμενη κανονικότητα

Τέλος στο «χαράτσι» των 180 ευρώ με τον νέο νόμο

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για το δίπλωμα οδήγησης υπάρχει μια σημαντική διάταξη. Καταργείται το χαράτσι ύψους ως και 180 ευρώ για όσους έδιναν εξετάσεις.

Ανάσα στην τσέπη τους θα δουν οι οδηγοί που δίνουν εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης. Με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, για τα διπλώματα οδήγησης, πέραν των άλλων ρυθμίσεων, καταργείται και το «χαράτσι» 120-180 ευρώ που υποχρεώνονταν να πληρώνουν για ασφάλιση όσοι έδιναν εξετάσεις για άδεια οδήγησης.

Πρόκειται για έναν νόμο που είχε ψηφίσει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που προέβλεπε μεταξύ άλλων και την υποχρέωση ασφάλισης των υποψηφίων οδηγών ατομικά. Τα συγκεκριμένα ατομικά ασφαλιστήρια υποψηφίων οδηγών, κόστιζαν περίπου 120-150 ευρώ για τα επιβατικά Ι.Χ. και 150-180 ευρώ για τα βαρέα οχήματα. Πρόκειται για μια ασφάλιση που κάλυπτε το χρονικό διάστημα δέκα λεπτών της εξέτασης. Βέβαια δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα ποσά αυτά καλύπτουν σε αρκετές περιπτώσεις και την ετήσια ασφάλεια αρκετών Ι.Χ. αυτοκινήτων.

Με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο, το «χαράτσι» αυτό που εκτόξευε το κόστος των εξετάσεων καταργείται. Η διαδικασία επιστρέφει στο προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς κατά το οποίο και η ασφάλεια τουαυτοκινήτου και έναντι τρίτων καλυπτόταν από τους εκπαιδευτές οι οποίοι είχαν υποχρέωση να ασφαλίσουν τόσο το αυτοκίνητο όσο και τους επιβαίνοντες.

Σε ότι αφορά τα ηλικιακά όρια οδήγησης οι αρμόδιοι πρέπει να ξέρουν ότι όλοι οι άνθρωποι δεν έχουν ίδιες ικανότητες στην ίδια ηλικία. Όταν κάποιος-α έχει καλή όραση, ακοή, αντανακλαστικά και γενικότερα καλή υγεία πρέπει να μπορεί να οδηγεί κατόπιν εξετάσεων και όχι να μην έχει καθόλου αυτό το δικαίωμα.

ΚΠ

Related posts

Leave a Comment