Η ηλεκτροκίνηση αποτελεί μέρος της περιβαλλοντικής προσέγγισης της Renault

Η έλευση των ηλεκτρικών οχημάτων συμβαδίζει με τη στροφή της κοινωνίας προς μια πιο οικολογική προσέγγιση του τρόπου ζωής μας. Ο λόγος είναι φυσικά ότι το ηλεκτρικό αυτοκίνητο αποτελεί την ιδανική απάντηση στις ανάγκες της αυτοκίνησης η οποία θα πρέπει πλέον να είναι συμβατή με τις απαιτήσεις που θέτει η περιβαλλοντική συνείδηση.

Στα πλαίσια αυτά, η ηλεκτροκίνηση αποτελεί μέρος της περιβαλλοντικής προσέγγισης της Renault. Από το 1995, η Γαλλική εταιρία έχει θεσπίσει μια σειρά ενεργειών που στοχεύουν στον περιορισμό των επιβλαβών επιπτώσεων στο περιβάλλον, καθώς και στην διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας. Η μαζική παραγωγή και διάθεση στην αγορά οχημάτων που εμφανίζουν μηδενικούς κατά τη χρήση ρύπους, εναρμονίζεται απόλυτα με τη συγκεκριμένη φιλοσοφία, καθώς αποτελεί τη μοναδική λύση στο πρόβλημα της δραστικής μείωσης των εκπομπών CO2 στον τομέα των οδικών μετακινήσεων.

Μία ακόμα περιβαλλοντική προτεραιότητα της Renault, είναι και ο συνυπολογισμός του πλήρους κύκλου ζωής ενός αυτοκινήτου, από την σύλληψη της αρχικής ιδέας μέχρι και την οριστική απόσυρση στο τέλος της ζωής του. Παράλληλα, ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα, με το οποίο η Renault έχει καταπιαστεί εδώ και 5 χρόνια, είναι και η ανακύκλωση των μπαταριών.

Η γκάμα των μοντέλων Renault Z.E.(Zero Emissions, δηλαδή μηδενικών ρύπων), προσφέρει μια διαφορετική μορφή συμβίωσης με το αυτοκίνητο, συνδυάζοντας την προστασία του περιβάλλοντος με την επαναπροσδιορισμένη έννοια του όρου “οδηγική ευχαρίστηση”: αθόρυβη λειτουργία από τον κινητήρα, πλήρης απουσία κραδασμών, μηδενικές εκπομπές CO2, καθώς και οποιωνδήποτε άλλων ρύπων, κατά τη χρήση. Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο καταδεικνύει επίσης την προσπάθεια της Renault στον περιορισμό του ‘οικολογικού αποτυπώματος’ του αυτοκινήτου σε ολόκληρη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του (παραγωγή, χρήση και τέλος ζωής), γεγονός που πιστοποιείται μέσω της οικολογικής ταυτότητας Renault eco2.

Η άφιξη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων συνοδεύεται και από ιδιαίτερα σημαντικές τεχνολογικές καινοτομίες. Ο ηλεκτροκινητήρας σε συνδυασμό με τους συσσωρευτές ιόντων λιθίου (Lithium-ion), αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Η οικιακή πρίζα ρεύματος παρέχει εναλλασσόμενο ρεύμα. Το εναλλασσόμενο ρεύμα μεταφέρεται στην μπαταρία όπου αποθηκεύεται και μετατρέπεται κατόπιν σε συνεχές. Κατά την κίνηση του αυτοκινήτου, η μπαταρία αποφορτίζεται μεταδίδοντας την αποθηκευμένη ενέργεια στον μετατροπέα ο οποίος με τη σειρά του μετατρέπει το συνεχές φορτίο σε εναλλασσόμενο (με διαφορετική συχνότητα και τάση) και το στέλνει στον κινητήρα. Μόλις ο οδηγός σηκώσει το πόδι του από το γκάζι, ο κινητήρας γίνεται γεννήτρια και επαναφορτίζει την μπαταρία αντιστρέφοντας τη διαδικασία (κινητήρας-μετατροπέας-μπαταρία).

Όλα τα ηλεκτρικά μοντέλα της Renault εφοδιάζονται με πανίσχυρους και αποτελεσματικούς συσσωρευτές ιόντων λιθίου. Η τεχνολογία των συσσωρευτών ιόντων λιθίου αντιπροσωπεύει σήμερα ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει σε αυτόν τον τομέα στην αγορά : η ικανότητα αποθήκευσης ενέργειας δίνει τη δυνατότητα απόδοσης του καλύτερου λόγου Wh ανά kg, με αποτέλεσμα την καλύτερη δυνατή αυτονομία. Η επαναφόρτιση γίνεται χωρίς περιορισμούς, ενώ υπάρχει δυνατότητα επαναφόρτισης χωρίς απαραίτητα να χρειάζεται να αδειάσει τελείως η μπαταρία. Οι συσσωρευτές και τα στοιχεία τους αφαιρούνται στο τέλος της ζωής τους από κάθε μοντέλο Renault Z.E. και είτε οδηγούνται στην ανακύκλωση ή αξιοποιούνται κατάλληλα.

Η Renault είναι η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία που εμπορεύεται μία ολοκληρωμένη γκάμα επιβατικών αλλά και επαγγελματικών ηλεκτρικών οχημάτων και μάλιστα σε τιμές ιδιαίτερα προσιτές για την πλειοψηφία των καταναλωτών. Η γκάμα των οχημάτων μηδενικών ρύπων  της Renault περιλαμβάνει πολλά μοντέλα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τόσο των ιδιωτών όσο και των επαγγελματιών.

Επίσης, για να καταστήσει προσιτό το κόστος κτήσης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και να φέρει την τιμή τους στα επίπεδα των αντίστοιχων μοντέλων με κινητήρα εσωτερικής καύσης, η Renault δίνει τη δυνατότητα ακόμα και της μίσθωσης των συσσωρευτών.

Μελέτης Φουσκαρής

Related posts

Leave a Comment