22.7 C
Ελλάδα
27 Μαΐου 2024
Motorplay.gr
AutoMotoΓενικά

Με δίπλωμα αυτοκινήτου η οδήγηση μοτοσυκλέτας έως 125cc

Είσαι οδηγός αυτοκινήτου όμως πάντα ήθελες –ή θα σε βόλευε– να έχεις και μία μηχανή για τις δουλειές εντός πόλης, αλλά δεν θέλεις να μπαίνεις σε τρεχάματα και ιστορίες να ξανακάνεις μήνες μαθήματα για να βγάλεις εκ νέου δίπλωμα μηχανής; Σου έχουμε νέα! Μάθε τώρα με ποια κριτήρια θα μπορείς πλέον να οδηγήσεις μοτοσυκλέτα μέχρι 125 cc με το δίπλωμα του αυτοκινήτου σου.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Πρόσφατα κατατέθηκε στη Βουλή από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών το νομοσχέδιο για τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα και τη Μικροκινητικότητα. Και μεταξύ άλλων… υπερψηφίστηκε η δυνατότητα οδήγησης μηχανής έως 125 κ.εκ. με το δίπλωμα αυτοκινήτου, αλλά με κριτήρια. Ποια είναι όμως αυτά;

  • Για την οδήγηση μοτοποδηλάτου (κατηγορία ΑΜ, έως 50 κυβικά εκατοστά), ο/η οδηγός πρέπει να κατέχει την άδεια οδήγησης αυτοκινήτου (Β) πάνω από έξι έτη και να έχει συμπληρώσει την ηλικία των 27 ετών.
  • Για την οδήγηση ελαφρού δικύκλου (κατηγορία Α1, έως 125 κυβικά εκατοστά) ο/η οδηγός πρέπει να κατέχει την άδεια οδήγησης αυτοκινήτου πάνω από έξι έτη και να έχει συμπληρώσει την ηλικία των 27 ετών.
  • Ωστόσο μην ξεχνιόμαστε, δεν απαλλάσσεται τελείως από μία στοιχειώδη πρακτική εκπαίδευση. Και ποια είναι αυτή; Θα χρειαστεί να συμμετάσχει σε εκπαίδευση διάρκειας τουλάχιστον τριών μαθημάτων προκειμένου να του δοθεί η άδεια.
  • Η αλήθεια είναι ότι η αλλαγή αυτή δεν είναι μία ελληνική πρωτοπορία. Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου εναρμονίζεται, έστω και λίγο καθυστερημένα, με τις ευρωπαϊκές επιταγές. Συγκεκριμένα υπάρχουν εδώ και 15 χρόνια πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν εφαρμόσει αυτού του είδους την ισοδυναμία των διπλωμάτων η οποία έχει στεφθεί με επιτυχία και έχει επιφέρει οφέλη τόσο για τη μετακίνηση στις πόλεις όσο και γενικά για την οδική ασφάλεια. Αναμένουμε λοιπόν να έχει το ίδιο αποτέλεσμα και για τις δικές μας αστικές μετακινήσεις.

Το πλαίσιο νόμου για τα ηλεκτρικά πατίνια, rollers κ.λ.π.

Έχουμε αλλαγές όμως και για τα λεγόμενα “οχήματα μικροκινητικότητας” δηλαδή rollers, ηλεκτρικά πατίνια, skate boards κ.α. Με στόχο την ασφαλή και φιλική προς το περιβάλλον κινητικότητα των πολιτών, το πλαίσιο κατάρτισης των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) θεσπίζει κανόνες για τα Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτροκίνητα Οχήματα (ΕΠΗΟ) στα οποία εντάσσονται και τα ηλεκτρικά πατίνια. Ο εξοπλισμός όπως φρένα, φώτα και ηχητική προειδοποίηση, ορίζεται ως υποχρεωτικός για τη μετακίνηση με ΕΠΗΟ. Φυσικά ισχύει και η υποχρέωση χρήσης του κράνους, εξαιρουμένων των ηλεκτρικών αμαξιδίων των ΑμεΑ.

Δεν απαιτείται άδεια οδήγησης για τη χρήση μοτοποδηλάτων με μέγιστη (από την κατασκευή τους) ανώτατη ταχύτητα έως 25 km/h καθώς υπολογίζονται ως ποδήλατα και μπορούν να κυκλοφορούν όπου και αυτά. Ωστόσο προκειμένου να διαφυλαχθεί η οδική ασφάλεια, απαγορεύεται η κυκλοφορία τους σε δρόμους που αναπτύσσονται υψηλές ταχύτητες (άνω των 50 χλμ/ώρα). Μην το ξεχνάς αυτό αγαπητέ μας ποδηλάτη!

Τέλος, όσον αφορά στα οχήματα που αναπτύσσουν μικρή ταχύτητα (έως 6 χλμ/ώρα), παραπλήσια δηλαδή με την ταχύτητα του πεζού, κυκλοφορούν όπου και όπως κυκλοφορούν οι πεζοί.

Εισάγεται νομοθετικό πλαίσιο για τα αυτόνομα λεωφορεία χωρίς οδηγό

Στην Ελλάδα; Ναι στην Ελλάδα. Να σου θυμίσουμε ότι στα Τρίκαλα, δηλαδή την πιο “έξυπνη” πόλη της χώρας, έγιναν πριν 6 χρόνια οι πρώτες δοκιμές αυτόνομων λεωφορείων χωρίς οδηγό. Το αυτόνομο mini λεωφορειάκι CityMobil2 διένυσε με επιτυχία μία χαρτογραφημένη διαδρομή μέσω GPS.

Λοιπόν 6 χρόνια μετά, το νομοσχέδιο για τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και τη Μικροκινητικότητα εισάγει σχετικό νομοθετικό πλαίσιο αφιερωμένο σε αυτού του είδους τα λεωφορεία. Περιληπτικά: αυτό που θα ισχύει όταν με το καλό μπουν τα αυτόνομα λεωφορεία στις ζωές μας, είναι ότι θα έχουν τη δυνατότητα να «βγαίνουν» από τη λωρίδα αποκλειστικής κυκλοφορίας τους και θα μπορούν να μπαίνουν στη μικτή κίνηση της πόλης (παρέα με όλα τα άλλα οχήματα). Μην τρομάζεις, υπάρχουν προβλεπόμενες ασφαλιστικές δικλείδες. Συν του ότι καθ’ όλη τη διάρκεια μετακίνησής του το αυτόνομο λεωφορείο θα ελέγχεται από Κέντρο Ελέγχου μέσω καμερών.

Αλλαγές και για τους ντελιβεράδες

Οι πολυαγαπημένοι και πολύπαθοι επαγγελματίες διανομείς προϊόντων, δηλαδή courier και ντελιβεράδες (o Θεός να τους έχει καλά) που οδηγούν ποδήλατο, μοτοποδήλατο, μοτοσικλέτα, τρίτροχο όχημα ή τέλος πάντων ένα από τα ΕΠΗΟ, θα είναι πλέον υποχρεωμένοι όταν οδηγούν το βράδυ να φοράνε ρουχισμό που είναι διακριτός στο φως της νύχτας. Ο λεγόμενος “ανακλαστικός ρουχισμός” είναι αυτά τα φωσφοριζέ γιλεκάκια και πανωφόρια που μπορεί να έχεις παρατηρήσει σε μερικούς ταχυμεταφορείς. Ε, πλέον χρειάζεται όλοι όσοι δουλεύουν στις μεταφορές και χρησιμοποιούν μηχανή η κάποιο ΕΠΗΟ να φοράνε έστω ένα ανακλαστικό ρούχο, όταν δουλεύουν νύχτα. Μια πολύ σωστή ρύθμιση για την ασφάλειά τους.

Πηγή: hellasdirect.gr – asfalisinet.gr

Related posts

Περιβαλλοντική Πρόκληση Toyota 2050

motorplayadmin

Μην μπλέξεις σε τρακάρισμα με ανασφάλιστο όχημα

motorplayadmin

Κορυφαία διάκριση για τα VW ID.Buzz & Amarok με 5 αστέρια Euro NCAP

motorplayadmin

Σύνδεση

Εγγραφή

Επαναφορά κωδικού

Πληκτρολογήστε το ψευδώνυμο ή την ηλ. διεύθυνσή σας και θα σας αποσταλεί σύνδεσμος να δημιουργήσετε νέο συνθηματικό.