15.7 C
Ελλάδα
21 Απριλίου 2024
Motorplay.gr
AutoΠαρουσιάσεις

Νέο Skoda Fabia – Εντυπωσιακά μεγαλύτερο!

22 χρόνια μετά το ντεμπούτο του Skoda Fabia, οι Τσέχοι παρουσιάζουν τη νέα γενιά του δημοφιλέστατου μικρού αυτοκινήτου. Βασίζεται πλέον στη πλατφόρμα της Volkswagen και είναι εντυπωσιακά πιο ευρύχωρο, με νέα χαρακτηριστικά άνεσης και προηγμένα συστήματα ασφαλείας. Πρόκειται για ένα πραγματικό Skoda, με πολύ καλή σχέση ποιότητας τιμής, υψηλά επίπεδα λειτουργικότητας και νέα χαρακτηριστικά Simply Clever.

Η νέα πλατφόρμα στην οποία βασίζεται το Skoda Fabia έχει ως αποτέλεσμα να ξεπερνά τα 4 μέτρα, αλλά και να κερδίζει επιπλέον 50 λίτρα στο χώρο αποσκευών, ο οποίος έχει πλέον συνολική χωρητικότητα 380 λίτρα. Το νέο Skoda Fabia διαθέτει πολλά συστήματα βοήθειας, που προορίζονταν προηγουμένως για αυτοκίνητα υψηλότερης κλάσης. Προσφέρει εξαιρετική ενεργητική και παθητική ασφάλεια.

Οι προβολείς του νέου Skoda Fabia είναι τεχνολογίας LED και τονίζουν τη δυναμική του εμφάνιση. Στο εσωτερικό βρίσκουμε ένα επανασχεδιασμένο συμμετρικό ταμπλό με κεντρική οθόνη, προαιρετικό ψηφιακό πίνακα οργάνων και οριζόντιες διακοσμητικές ταινίες. Υπάρχουν εκδόσεις Active, Ambition και Style. Η sport έκδοση Monte Carlo θα ακολουθήσει αργότερα. Πέντε βενζινοκινητήρες από την τρέχουσα γενιά EVO της Volkswagen Group αποδίδουν ισχύ από 65 PS έως 150 PS Με συντελεστή οπισθέλκουσας 0,28 το Skoda Fabia είναι το πιο αεροδυναμικό αυτοκίνητο στη κατηγορία του.

Μεγαλύτερο, πιο προηγμένο και πιο συναισθηματικό: η τέταρτη γενιά Skoda Fabia, έχει αναπτυχθεί. Με βάση την αρθρωτή πλατφόρμα της Volkswagen Group, το αυτοκίνητο είναι μεγαλύτερο μέσα και έξω. Χάρη στις εξελιγμένες λεπτομέρειες, όπως οι αεροδυναμικά βελτιστοποιημένοι τροχοί, το νέο Skoda Fabia επιτυγχάνει συντελεστή οπισθέλκουσας 0,28 δημιουργώντας ένα νέο ρεκόρ στην κατηγορία των μικρών αυτοκινήτων.

Σε σύγκριση με τις τρεις πρώτες γενιές μοντέλων, το τελευταίο Skoda Fabia είναι μεγαλύτερο τόσο εντός όσο και εκτός, ενώ το βάρος του παραμένει σχεδόν αμετάβλητο. Με μήκος 4108 mm, ξεπερνά για πρώτη φορά τα 4 μέτρα. Οι αυξημένες συνολικές διαστάσεις, καθιστούν δυνατό ένα ακόμη πιο ευρύχωρο εσωτερικό. Το νέο Skoda Fabia προσφέρει τώρα 380 λίτρα αποθηκευτικού χώρου, που είναι 50 λίτρα περισσότερα από πριν. Αναδιπλώνοντας τα πίσω καθίσματα, η χωρητικότητα μπορεί να αυξηθεί στα 1190 λίτρα.

Περίπου το ένα τρίτο της συνολικής οπισθέλκουσας ενός οχήματος, προκαλείται από αναταράξεις στο πίσω μέρος. Το νέο Skoda Fabia διαθέτει μεγαλύτερη αεροτομή οροφής και πλευρικά πτερύγια που βελτιστοποιούν τη ροή αέρα στο πίσω μέρος. Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του Skoda Fabia, η Skoda χρησιμοποίησε για πρώτη φορά νέες μεθόδους αεροακουστικής προσομοίωσης για τη μείωση του θορύβου του ανέμου.

Υπάρχει μια επιλογή από εννέα χρώματα αμαξώματος για το νέο Skoda Fabia, με τα δύο μεταλλικά φινιρίσματα Phoenix Orange και Graphite Grey να κάνουν το ντεμπούτο τους για τη μάρκα και τη σειρά αντίστοιχα. Οι επιλογές για τους τροχούς, περιλαμβάνουν χαλύβδινους τροχούς 14 ιντσών και 15 ιντσών, καθώς και εννέα διαφορετικά κράματα που κυμαίνονται από 15 έως 18 ίντσες. Οι προαιρετικές ζάντες αλουμινίου Libra 18 ιντσών σε μαύρο χρώμα είναι η κορυφαία παραλλαγή.

 

Το εσωτερικό του Skoda Fabia επιτυγχάνει την τέλεια ισορροπία μεταξύ της συγκίνησης και της εργονομίας. Οπτικά, χαρακτηρίζεται από την οθόνη ψυχαγωγίας διαστάσεων έως 9.2 ιντσών. Εκτός από τα υπερσύγχρονα συστήματα ψυχαγωγίας, το Skoda Fabia μπορεί επίσης να εξοπλιστεί με ένα ψηφιακό σύμπλεγμα οργάνων 10.25 ιντσών για πρώτη φορά. Τα χαρακτηριστικά άνεσης που υπάρχουν στα οχήματα υψηλότερης βαθμίδας, όπως το θερμαινόμενο παρμπρίζ και το θερμαινόμενο τιμόνι, είναι άλλες επιλογές που κάνουν το ντεμπούτο τους στο Skoda Fabia.

Ο νέος εσωτερικός σχεδιασμός βελτιώνει περαιτέρω την αίσθηση ευρυχωρίας του Skoda Fabia και είναι διαθέσιμος στα τρία γνωστά επίπεδα, Active, Ambition και Style. Το συμμετρικό ταμπλό με κεντρική οθόνη ελεύθερης όψης και οι οριζόντιες διακοσμητικές ταινίες για τις οποίες υπάρχει δυνατότητα επιλογής έξι διαφορετικών εκδόσεων (ανάλογα με το επίπεδο επένδυσης) τονίζουν το πλάτος του εσωτερικού.

Ο νέος φωτισμός περιβάλλοντος LED επιτρέπει στον οδηγό να φωτίζει τη διακοσμητική επένδυση στο ταμπλό με λευκό ή κόκκινο χρώμα. Η κεντρική κονσόλα και οι λαβές της μπροστινής πόρτας μπορούν επίσης να ανάψουν. Επιπλέον, ο φωτισμός περιβάλλοντος περιλαμβάνει φώτα ανάγνωσης LED μπροστά και πίσω. Το τιμόνι πολλαπλών λειτουργιών διατίθεται σε δερμάτινο και σπορ στυλ τριών ακτίνων. Ένα θερμαινόμενο τιμόνι καθώς και ένα θερμαινόμενο παρμπρίζ για καθαρή θέα και βελτιωμένη ασφάλεια το χειμώνα, κάνουν επίσης το ντεμπούτο τους στην γκάμα.

Αυτό είναι το πρώτο Skoda Fabia που διατίθεται προαιρετικά με ένα ψηφιακό ταμπλό οργάνων, το οποίο διαθέτει ψηφιακή οθόνη 10.25 ιντσών. Οι οδηγοί μπορούν να επιλέξουν από διαφορετικές διατάξεις για να ταιριάξουν στις ανάγκες τους. Ως μέρος του προαιρετικού πακέτου Dynamics, υπάρχει η διάταξη Sport, στην οποία ο μετρητής στροφών βρίσκεται στο επίκεντρο. Το Virtual Cockpit, μπορεί να εμφανίζει, μεταξύ άλλων, εμβλήματα ραδιοφωνικών σταθμών, εξώφυλλα μουσικών άλμπουμ και αποθηκευμένες εικόνες καλούντων. Επιπλέον, ο χάρτης μπορεί να κάνει zoom σε διασταυρώσεις και να τις εμφανίσει σε ξεχωριστό παράθυρο. Ως στάνταρ, το Skoda Fabia διαθέτει αναλογικό ταμπλό οργάνων και οθόνη πληροφοριών 3.5 ιντσών.

Η τελευταία γενιά του μικρού αυτοκινήτου της Skoda, είναι η πρώτη που μπορεί να παραγγελθεί με Climatronic διπλής ζώνης, καθώς και αεραγωγούς στο πίσω μέρος της κεντρικής κονσόλας για να διατηρούν τους πίσω επιβάτες δροσερούς. Όταν είναι εξοπλισμένο με αυτό το προαιρετικό σύστημα κλιματισμού, η κεντρική κονσόλα διαθέτει δύο περιστροφικά κουμπιά που επιτρέπουν τη ρύθμιση της θερμοκρασίας ξεχωριστά για τη δεξιά και την αριστερή πλευρά του οχήματος. Όλες οι λειτουργίες του συστήματος μπορούν να λειτουργούν διαισθητικά χρησιμοποιώντας οκτώ κουμπιά.

Η Skoda εξοπλίζει το νέο Skoda Fabia με συστήματα ψυχαγωγίας που διαθέτουν οθόνες έως 9.2 ίντσες. Το μικρό αυτοκίνητο είναι πάντα online χάρη στην ενσωματωμένο eSIM Αυτό καθιστά δυνατή τη λήψη ραδιοφώνου διαδικτύου ή τη πρόσβαση στο ευρύ φάσμα των διαδικτυακών υπηρεσιών Skoda Connect και στις πιο πρόσφατες εφαρμογές ψυχαγωγίας. Τα smartphone μπορούν να συνδεθούν στο αυτοκίνητο μέσω ασύρματου συνδέσμου SmartLink. Το Amundsen, το κορυφαίο σύστημα ψυχαγωγίας, μπορεί επίσης να λειτουργήσει με τον έλεγχο χειρονομίας και τον ψηφιακό βοηθό φωνής Laura.

Στο νέο Skoda Fabia υπάρχει η επιλογή διαφορετικών συστημάτων ψυχαγωγίας. Το Swing, το σύστημα entry level, διαθέτει μοντέρνα έγχρωμη οθόνη αφής 6.5 ιντσών, ραδιόφωνο με ψηφιακό δέκτη DAB και τέσσερα μπροστινά ηχεία στάνταρ. Το Bolero προσφέρει ραδιόφωνο, οθόνη 8 ιντσών, σύστημα handsfree Bluetooth και δύο επιπλέον ηχεία surround ήχου στις πίσω πόρτες. Ενα smartphone μπορεί να συνδεθεί χωρίς την ανάγκη καλωδίου μέσω Wireless SmartLink και Android Auto ή Apple CarPlay, ενώ το προαιρετικό Phone Box επιτρέπει επαγωγική φόρτιση. Το νέο Skoda Fabia διαθέτει έως και πέντε υποδοχές USB C για τη φόρτιση περαιτέρω φορητών συσκευών μία εκ των οποίων μπορεί να βρεθεί στον καθρέφτη οπισθοπορείας για τη φόρτιση μιας κάμερας.

Με έως και εννέα αερόσακους, το νέο Skoda Fabia είναι ένα από τα ασφαλέστερα μικρά αυτοκίνητα στην αγορά. Είναι τώρα χτισμένο στην αρθρωτή πλατφόρμα της VW και τα ενεργά και παθητικά χαρακτηριστικά ασφαλείας του έχουν βελτιωθεί περαιτέρω, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων βοήθειας που προορίζονταν προηγουμένως αποκλειστικά για οχήματα υψηλότερης βαθμίδας. Το Travel Assist και το Park Assist, για παράδειγμα, κάνουν το ντεμπούτο τους στο Skoda Fabia. Πρόκειται για το πρώτο Skoda Fabia που μπορεί να εξοπλιστεί με Travel Assist. Το Adaptive Cruise Control (ACC) προσαρμόζει αυτόματα την ταχύτητα του αυτοκινήτου με εκείνη των οχημάτων μπροστά. Το Lane Assist, όπως υποδηλώνει το όνομα, βοηθά στη διατήρηση του Skoda Fabia στη λωρίδα, πραγματοποιώντας διορθωτικές αλλαγές διεύθυνσης, εάν χρειάζεται. Το βελτιωμένο Blind Spot Detect (Side Assist) είναι μια άλλη επιλογή. Αυτό προειδοποιεί τον οδηγό για  οχήματα που απέχουν έως 70 μέτρα και θέλουν να προσπεράσουν ή που βρίσκονται στο τυφλό σημείο του αυτοκινήτου. Το Park Assist λειτουργεί με ταχύτητες έως και 40 km/h εμφανίζοντας κατάλληλες παράλληλες θέσεις και θέσεις στάθμευσης και, εάν είναι επιθυμητό, αναλαμβάνει το σύστημα διεύθυνσης του οδηγού κατά τη στάθμευση. Το Maneuver Assist χρησιμοποιεί αισθητήρες για να εντοπίσει ένα εμπόδιο μπροστά ή πίσω από το αυτοκίνητο κατά τη στάθμευση και ενεργοποιεί αυτόματα τα φρένα.

Το νέο Skoda Fabia έρχεται με αερόσακους για τον οδηγό και τον συνοδηγό, τους αερόσακους κουρτίνας και τους μπροστινούς πλευρικούς αερόσακους. Ένας αερόσακος γονάτου για τον οδηγό και πίσω πλευρικοί αερόσακοι, είναι προαιρετικά πρόσθετα, για περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας.

Η Skoda προσφέρει πέντε κινητήρες από την τελευταία γενιά EVO της Volkswagen Group που  κυμαίνονται από 48 kW (65 PS) έως 110 kW (150 PS) Τέσσερις από τους πέντε κινητήρες, σε συνδυασμό με το προαιρετικό ρεζερβουάρ καυσίμου 50 λίτρων, μπορούν να καλύψουν περισσότερα από 900 km

Τα μοντέλα με απόδοση έως 70 kW (95 PS) είναι εξοπλισμένα με χειροκίνητο κιβώτιο 5 ταχυτήτων, ενώ υπάρχει η επιλογή ενός χειροκίνητου κιβωτίου 6 ταχυτήτων και ενός αυτόματου DSG 7 ταχυτήτων.

Οι δύο κινητήρες άμεσης έγχυσης 1.0 TSI διαθέτουν μπλοκ κυλίνδρων με επίστρωση πλάσματος που αντικαθιστούν τις επενδύσεις κυλίνδρων χυτοσιδήρου, γεγονός που μειώνει την εσωτερική τριβή στους τρεις κυλίνδρους. Αυτό μειώνει την κατανάλωση καυσίμου, τις εκπομπές και, με καλύτερη κατανομή και απαγωγή θερμότητας στον θάλαμο καύσης, το θερμικό φορτίο στον κινητήρα. Το λεπτό στρώμα με επικάλυψη σε σκόνη μετρά μόλις 150 μm (0,15 mm)

Με πέντε ολοκαίνουργια χαρακτηριστικά και οκτώ που κάνουν το ντεμπούτο τους στο Skoda Fabia, η Τσεχική αυτοκινητοβιομηχανία προσφέρει χαρακτηριστικά Simply Clever στην τέταρτη γενιά του δημοφιλούς μικρού αυτοκινήτου της. Ανάλογα με τις προδιαγραφές, το νέο Skoda Fabia προσφέρει συνολικά έως και 43 πρακτικές λεπτομέρειες που κάνουν το όχημα ευκολότερο στη χρήση στην καθημερινή ζωή.

Στο χώρο αποθήκευσης, στην κεντρική κονσόλα για παράδειγμα, ένα νέο κλιπ για μια πιστωτική κάρτα ή ένα εισιτήριο στάθμευσης και μια ελαστική ταινία, κρατάει τα πράγματα τακτοποιημένα. Ένα αφαιρούμενο στήριγμα κυπέλλου μεταξύ των μπροστινών καθισμάτων, είναι ένα προαιρετικό πρόσθετο για μεγαλύτερη ευελιξία, ενώ ένα κουτί στη σήραγγα μετάδοσης, προσφέρει στους πίσω επιβάτες μια έξυπνη επιλογή αποθήκευσης για μικρά αντικείμενα. Το κουτί πρέπει απλώς να τοποθετηθεί μεταξύ της κεντρικής κονσόλας και των πίσω καθισμάτων και στη συνέχεια ασφαλίζεται στη θέση του.

Οι εύχρηστες τσέπες αποθήκευσης smartphone στις μπροστινές πλάτες των καθισμάτων όπως βρίσκονται στο Octavia και το Enyaq iV είναι περαιτέρω λεπτομέρειες που κάνουν το ντεμπούτο τους στο Skoda Fabia. Η αναδιπλούμενη πλάτη του καθίσματος του συνοδηγού είναι μια άλλη προσθήκη στη σειρά, όπως και η υποδοχή USB C στο καθρέφτη.

Κωνσταντίνος Αγραφιώτης

Related posts

Η Kosmocar-Volkswagen Επαγγελματικά Οχήματα στην 9η ARTOZYMA 22-24 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη

motorplayadmin

Εικόνες από το τελικό στάδιο δοκιμών της BENTLEY BACALAR

motorplayadmin

Η Ducati Diavel 1260 στο Good Design Show Europe 2020 στην Αθήνα

motorplayadmin

Σύνδεση

Εγγραφή

Επαναφορά κωδικού

Πληκτρολογήστε το ψευδώνυμο ή την ηλ. διεύθυνσή σας και θα σας αποσταλεί σύνδεσμος να δημιουργήσετε νέο συνθηματικό.