32.2 C
Ελλάδα
13 Ιουνίου 2024
Motorplay.gr
MotoΟδική Ασφάλεια

Να φοράμε όλοι κράνος

Έφυγε και ο Αλέξανδρος, κυρίως γιατί δε φορούσε κράνος και λιγότερο γιατί οδηγούσε μηχανάκι. Επιτέλους θα βάλουμε τη λογική αλλά και την ανάγκη να επιβιώσουμε να δουλέψει;

Την ξεροκεφαλιά ορισμένων αναβατών δίτροχου που δε φορούν κράνος, δε μπορέσαμε ποτέ να τη δικαιολογήσουμε. Τώρα τους καλοκαιρινούς μήνες το φαινόμενο παρουσιάζει μεγάλη έξαρση.

Κάθε μέρα θρηνούμε περίπου τρεις ζωές και σχεδόν οι δύο είναι από αναβάτες δικύκλων που στο 85% των περιπτώσεων δε φορούσε κράνος.

Έχω αναφέρει πολλές φορές σε ομιλίες και κείμενά μου το περιστατικό με τον μπασκετμπολίστα του Πανιωνίου Μπόμπαν Γιάνκοβιτς. Αυτός ο αθλητής έπειτα από ένα φάουλ που δεν το σφύριξε ο διαιτητής, διακατεχόμενος από το αίσθημα της αδικίας, πήρε φόρα και χτύπησε το κεφάλι του στη μπασκέτα με ταχύτητα 5-6 χιλιόμετρα την ώρα. Αποτέλεσμα η κάκωση που προξενήθηκε εξαιτίας του χτυπήματος, τον υπέβαλλε σε παράλυση για την υπόλοιπη ζωή του που ήταν σύντομη. Δεν ξαναέπαιξε ποτέ μπάσκετ.

Ας αναλογιστούμε ότι το πολύ δέκα χιλιόμετρα ταχύτητα είναι ικανά να μας κόψουν το νήμα της ζωής όταν χτυπήσουμε το κεφάλι μας σε σταθερό σημείο.

Ας αναλογιστούμε επιτέλους.

Ο Αλέξανδρος ήταν ντελιβεράς και στο χώρο των ντελιβεράδων το φαινόμενο να μην φορούν κράνος είναι πολύ συχνό. Δικαιολογούνται πως η ζέστη κυρίως τους αναγκάζει να δυσφορούν, να ζεσταίνονται και να μην συμμορφώνονται στη διάταξη που λέει κάθε αναβάτης πριν βάλει εμπρός τη μηχανή του δικύκλου του πρέπει να φοράει το κράνος.

Δε σέβομαι καθόλου αυτές τις δικαιολογίες, γιατί και εγώ οδηγώ δίκυκλο διάφορες ώρες και ξέρω πως το κράνος σε προστατεύει από τη ζέστη και όχι ότι δήθεν προσθέτει ζέστη. Σε τελευταία ανάλυση αν θέλεις δροσιά, ρίξε παγωμένο νερό και δρόσισέ το πριν το φορέσεις. Όλα αυτά είναι δικαιολογίες, γι’ αυτό και όσοι συλλαμβάνονται από τους τροχονόμους να μην φορούν κράνος, τους επιβάλλεται το πρόστιμο των 500€.

Για κάθε πράξη επιβολής προστίμου υπάρχει το μέτρο των αντιρρήσεων, το οποίο σου δίνει τη δυνατότητα να καταθέσεις δεδομένα τα οποία εν δυνάμει είναι ικανά να άρουν τον καταλογισμό του προστίμου. Στην κατάθεση δεδομένων προσκόμισαν μερικοί παραβάτες τη βεβαίωση γιατρού, ο οποίος βεβαίωνε ότι ο παραβάτης πάσχει από πονοκεφάλους, ιλίγγους ή κάτι παρεμφερές και το κράνος τον εμπόδιζε ακόμα περισσότερο στο πρόβλημά του που υποτίθεται ότι είχε.

Τα γραφεία Τροχαίας σε μερικές περιπτώσεις παράνομα και καταχρηστικά επιδεικνύοντας αμέτρητη επιείκεια απάλλασσαν τον κατηγορούμενο. Ήταν και είναι μεγάλο λάθος να μην φοράει ο οποιοσδήποτε κράνος αλλά και να άρετε σε κάποιες περιπτώσεις το πρόστιμο. Σε τελευταία ανάλυση όποιος έχει πρόβλημα υγείας δε μπορεί να οδηγεί και τελειώσαμε.

Θέλω ακόμα να προσθέσω πως η συμπαθής τάξη των ντελιβεράδων εκτός της παράβασης για το κράνος στην προσπάθειά τους για να παραδώσουν το συντομότερο την παραγγελία, περνούν τα φανάρια με κόκκινο, οδηγούν ανάποδα στο ρεύμα κυκλοφορίας και πολλές φορές αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες. Οι περισσότεροι κινούνται κανονικά, αλλά υπάρχει μια μεγάλη μειοψηφία που οδηγούν άκρως επικίνδυνα και σε συνδυασμό με την ανυπαρξία επαρκή φωτισμού του οχήματός τους προκύπτουν αυτά τα δυσάρεστα περιστατικά.

Δε νομίζω επίσης ότι όλοι οι ντελιβεράδες είναι κάτοχοι διπλώματος οδήγησης ή ότι όλα τα οχήματα είναι ασφαλισμένα.

Σε αυτά τα ζητήματα όπως και για το κράνος πρέπει να καταλογιστεί ευθύνη και στους εργοδότες των υπαλλήλων αυτής της κατηγορίας. Να μην γίνω πολύ κακός, αλλά η νομιμότητα είναι ανάγκη και ξέρω και θα αναφέρω ότι μεγάλο ποσοστό από αυτά τα παιδιά είναι ανασφάλιστοι. Η δικαιολογία ότι οι ντελιβεράδες είναι σήμερα εδώ και αύριο αλλού, δε νομίζω ότι είναι επαρκής.

Κλείνοντας αυτό το σημείωμα δηλώνω πως σαν υπεύθυνο μέλος της Ευρωπαϊκής Χάρτας για την οδική ασφάλεια, όχι μόνο θα επανέλθουμε αλλά και θα πάρουμε πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση του φαινομένου.

Αλέξανδρε μας λύπησες όλους μα όλους. Καλό ταξίδι στους ουρανούς που πας.

ΚΠ

Related posts

Τρομοκρατούν οι Αθίγγανοι στη Θήβα

motorplayadmin

Καταδίωξη 12 χιλιομέτρων στην Κρήτη – Οδηγός… φασκέλωσε τους αστυνομικούς

motorplayadmin

Κυκλοφοριακές Ρυθμίσεις στον κόμβο Ρίου με τη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου λόγω ασφαλτικών εργασιών συντήρησης από σήμερα μέχρι 31/05

motorplayadmin

Σύνδεση

Εγγραφή

Επαναφορά κωδικού

Πληκτρολογήστε το ψευδώνυμο ή την ηλ. διεύθυνσή σας και θα σας αποσταλεί σύνδεσμος να δημιουργήσετε νέο συνθηματικό.