15.7 C
Ελλάδα
21 Απριλίου 2024
Motorplay.gr
Auto

Περιβαλλοντική Πρόκληση Toyota 2050

Στις μέρες μας, η πλειοψηφία των κατασκευαστών αυτοκινήτων προσπαθεί ενεργά να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της αυτοκίνησης στον πλανήτη. Η Toyota ήδη κινείται πολύ δραστήρια σ’ αυτόν τον τομέα και πρόσφατα ανακοίνωσε τα πλάνα της για την επόμενη τριακονταετία, μέσα από ένα φιλόδοξο project με την ονομασία “Περιβαλλοντική Πρόκληση Toyota 2050”.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για έξι ξεχωριστές “προκλήσεις” που καλύπτουν κάθε πτυχή της δραστηριότητας της εταιρίας, την διερεύνηση νέων προϊόντων και τεχνολογιών, αλλά και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο Ιάπωνας κατασκευαστής ως συντονιστής ατόμων και κοινωνιών με σκοπό την καλύτερη γνώση και βελτίωση του φυσικού κόσμου γύρω μας.

Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται η κατασκευή ενός νέου οχήματος με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και η μείωση των εκπομπών CO2 των οχημάτων της Toyota κατά 90 τοις εκατό ως το 2050, σε σύγκριση με τα επίπεδα που είχαν το 2010.

Για να επιτευχθεί αυτό, η Toyota σκοπεύει να κάνει τα μοντέλα συμβατικού καυσίμου πιο αποδοτικά από ενεργειακής πλευράς και θα προάγει την ανάπτυξη οχημάτων νέας γενιάς με χαμηλές ή μηδενικές εκπομπές άνθρακα, συμπεριλαμβανομένων των υβριδικών, επαναφορτιζόμενων υβριδικών, ηλεκτρικών και οχημάτων κυψελών καυσίμου.

Επειδή, όμως, τα αυτοκίνητα δεν δημιουργούν εκπομπές CO2 μόνο όταν οδηγούνται, αλλά και κατά την κατασκευή τους στα εργοστάσια, η εταιρία έχει διαμορφώσει μια στρατηγική για να επιτύχει μηδενικές εκπομπές CO2 στα εργοστάσια παραγωγής, εστιάζοντας στις τεχνολογίες που χρησιμοποιεί και μεταπηδώντας σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Παράλληλα, η εταιρία θέλει να εξαλείψει τις εκπομπές άνθρακα από την κατασκευή των υλικών και εξαρτημάτων που χρησιμοποιεί, από τις δραστηριότητες διακίνησης και από τις μεθόδους απόρριψης και ανακύκλωσης όταν τα οχήματα φθάνουν στο τέλος της ζωής τους.

Για να το επιτύχει αυτό θα εργαστεί πάνω σε περιβαλλοντικά φιλικότερα σχέδια, τα οποία χρησιμοποιούν πρώτες ύλες με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε άνθρακα και λιγότερα εξαρτήματα, ενώ θα επιδιώξει καλύτερη χρήση των βιοσυστατικών από ανανεώσιμες πηγές και θα καταστήσει ευκολότερη την αποσυναρμολόγηση και ανακύκλωση των οχημάτων της.

Οι ανάγκες του κόσμου μας σε νερό αυξάνονται ραγδαία και έτσι είναι ζωτικής σημασίας να διαφυλαχθεί η ύπαρξή του περιορίζοντας την ποσότητα που χρησιμοποιεί η εταιρία κατά την κατασκευή των προϊόντων της και ανακυκλώνοντας όσο περισσότερο μπορεί.

Οι αυξανόμενοι πληθυσμοί, η οικονομική ανάπτυξη και η επιθυμία για πιο άνετο τρόπο ζωής, όλα ασκούν αυξανόμενη πίεση στους φυσικούς πόρους και δημιουργούν περισσότερα απορρίμματα.

Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα αυτό, η Toyota τονίζει τα εξής : “θέλουμε να βοηθήσουμε στην ανοικοδόμηση μιας ιδανικής κοινωνίας ανακύκλωσης πόρων, εργαζόμενοι σε τέσσερις θεμελιώδεις τομείς : χρησιμοποιώντας περισσότερα φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, σχεδιάζοντας και χρησιμοποιώντας εξαρτήματα μακράς διαρκείας, αναπτύσσοντας πιο αποδοτικές και ενδελεχείς τεχνολογίες ανακύκλωσης και χρησιμοποιώντας περισσότερα από τα υλικά που ανακτώνται όταν ένα όχημα απορρίπτεται, ώστε να κατασκευάσουμε νέα. Διαθέτουμε περισσότερα από 40 έτη πείρας σε ιδέες και καινοτομίες στον τομέα αυτό και δεσμευόμαστε να επιτύχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον”.

Τέλος, για να διατηρήσουμε και να βελτιώσουμε την συνύπαρξή μας με τη φύση, πρέπει να διαφυλάξουμε τα δάση μας και τα υπόλοιπα πλούσια οικοσυστήματα. Στα πλαίσια αυτά η Toyota εκτελεί έργα – μικρά και μεγάλα – σε ολόκληρο τον κόσμο, για την υποστήριξη του στόχου της για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κοινοτήτων, διοργανώνοντας αναδασώσεις και φυτεύσεις δένδρων, πράσινα αστικά περιβάλλοντα και άλλες περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες, τόσο στα εργοστάσιά της όσο και εκτός.

Μελέτης Φουσκαρής

Related posts

Προηγμένα συστήματα υποστήριξης οδηγού BMW Personal CoPilot

motorplayadmin

Nissan Intelligent Mobility – Το μέλλον της Ευφυούς Κινητικότητας

motorplayadmin

Dacia Duster 1.3 Sportive – Προσιτό crossover με δυνατότητες

motorplayadmin

Σύνδεση

Εγγραφή

Επαναφορά κωδικού

Πληκτρολογήστε το ψευδώνυμο ή την ηλ. διεύθυνσή σας και θα σας αποσταλεί σύνδεσμος να δημιουργήσετε νέο συνθηματικό.