Προηγμένα συστήματα υποστήριξης οδηγού BMW Personal CoPilot

Είναι πλέον φανερό ακόμη και σε όσους δεν ασχολούνται συστηματικά με το αυτοκίνητο ότι τα τελευταία χρόνια συντελείται μια πραγματική επανάσταση στην αυτοκίνηση. Και δεν αναφερόμαστε μόνον στη σταδιακή στροφή στα υβριδικά ή στα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα. Πολλά πράγματα έχουν αλλάξει τόσο στην “επικοινωνία” του αυτοκινήτου με τον οδηγό μέσα από προηγμένους ψηφιακούς πίνακες οργάνων, ενώ θεαματική είναι η πρόοδος που σημειώνεται και σε τομείς που σχετίζονται με την αυτόνομη οδήγηση, αλλά και τα συστήματα που ενισχύουν την ασφάλεια οδηγού και επιβατών.

Η BMW δεν θα μπορούσε βεβαίως να μείνει μακριά από τις εξελίξεις αυτές. Το αντίθετο μάλιστα, αφού πρωτοπορεί, εξελίσσοντας διαρκώς μια μεγάλη σειρά συστημάτων που ήδη μας δίνουν μια εικόνα από την ελευθερία που θα απολαμβάνει ο οδηγός στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.

Ήδη είναι διαθέσιμα διάφορα πρωτοποριακά συστήματα υποστήριξης μερικώς αυτόνομης οδήγησης που παρέχουν ασφάλεια και κάνουν πιο εύκολη τη ζωή του οδηγού στην καθημερινότητα, τόσο κατά τη διάρκεια της οδήγησης, όσο και στο παρκάρισμα. Τα συστήματα υποστήριξης οδηγού BMW Personal CoPilot, μας δίνουν μια μικρή πρόγευση για αυτά που πρόκειται να έρθουν.

Οι λειτουργίες του Driving Assistant Plus, όπως η Υποβοήθηση Διεύθυνσης και Ελέγχου Λωρίδας με Υποβοήθηση σε Κυκλοφοριακή συμφόρηση, η Προειδοποίηση Αλλαγής Λωρίδας και η Ένδειξη Ορίων Ταχύτητας αναλαμβάνουν σημαντικές λειτουργίες ασφάλειας και διευκολύνουν την οδήγηση. Το BMW Night Vision κάνει πιο άνετη τη νυχτερινή οδήγηση.

Άλλα ηλεκτρονικά συστήματα φροντίζουν ώστε το παρκάρισμα να γίνεται χωρίς άγχος. Με το σύστημα Απομακρυσμένου Ελέγχου Στάθμευσης, ο οδηγός αναθέτει στο αυτοκίνητο τη δύσκολη δουλειά. Μετά την αποβίβασή του, το αυτοκίνητο θα παρκάρει πλήρως αυτόνομα, ακόμα και σε στενές θέσεις. Παράλληλα, και ενώ ο οδηγός βρίσκεται έξω από το αυτοκίνητο, δεν έχει παρά να πιέσει απλώς το Κλειδί BMW Display για να ξεκινήσει ο ελιγμός στάθμευσης. Με το Σύστημα Υποβοήθησης Στάθμευσης, το αυτοκίνητο παρκάρει σε παράλληλες ή κάθετες θέσεις στάθμευσης. Το Surround View με προβολή 3D φροντίζει για άριστη ορατότητα κατά την εκτέλεση των ελιγμών. Τέλος, ο Ενεργός Έλεγχος Απόστασης Παρκαρίσματος (PDC) προστατεύει το αυτοκίνητο από ζημιές κατά το παρκάρισμα.

Κατά την οδήγηση, η Υποβοήθηση Διατήρησης Λωρίδας με ενεργή προστασία από πλευρικές συγκρούσεις αποτρέπει την αθέλητη απομάκρυνση από τη λωρίδα κυκλοφορίας. Η BMW ελέγχει την κατάσταση πριν από τον οδηγό.Τόσο η Προειδοποίηση Διασταύρωσης όσο και η Προειδοποίηση Προσέγγισης και Προειδοποίηση Πεζών με λειτουργία φρεναρίσματος, βοηθούν στην αποφυγή ατυχημάτων. Ο Ενεργός Έλεγχος Απόστασης Παρκαρίσματος (PDC) προστατεύει εσάς και την BMW σας από τις ζημιές κατά το παρκάρισμα.

Οσο για το μέλλον, το BMW Group εξελίσσει επιτυχώς στρατηγικές αυτόνομης οδήγησης.. Στο επίκεντρο της έρευνας και εξέλιξης βρίσκεται ένας στόλος αυτοκινήτων δοκιμής που αποτελείται από συνολικά 40 BMW Σειράς 7. Τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα καλύπτουν χιλιάδες χιλιόμετρα δοκιμών σε διάφορες τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να αναλυθούν και να διευθετηθούν οι πολύπλοκες απαιτήσεις και να επιτευχθεί η απαιτούμενη ωριμότητα του συστήματος για μαζική παραγωγή. Τα αυτοκίνητα των δοκιμών είναι σε θέση να κινούνται σε υψηλό ή καθολικό βαθμό αυτονομίας. Αυτό σημαίνει ότι το αυτοκίνητο αναλαμβάνει τον πλήρη έλεγχο, ενώ ο οδηγός μπορεί να στρέψει την προσοχή του αλλού.

Στόχος της BMW είναι να πετύχει την αυτόνομη οδήγηση σε έναν πιλοτικό στόλο μέχρι το 2021 και να παρουσιάσει το πρώτο αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής BMW με υψηλό βαθμό αυτόνομης οδήγησης, το BMW iNext. Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο θα επιτρέπει την πλήρως αυτόνομη οδήγηση.

Μελέτης Φουσκαρής

Related posts

Leave a Comment