Υποχρεωτικό το κράνος και οι πινακίδες για τα ηλεκτρικά πατίνια!

Αλλάζουν τα πράγματα γύρω από τα ηλεκτρικά πατίνια στη χώρα μας, γύρω από τα μέτρα ασφαλείας αλλά και τη μέθοδο ταυτοποίησης του οχήματος.

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών περνά σε μια σειρά ρυθμίσεων για τη χρήση των ηλεκτρικών πατινιών. Τα Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτρικά Οχήματα (ΕΠΗΟ) είναι μια κατηγορία οχημάτων με ηλεκτροκινητήρα τα οποία δεν υπάγονται στον ΚΟΚ.

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι μέσα σε αυτά και γενικότερα, τα οχήματα που βασίζονται σε εγγενή ασταθή ισορροπία και χρειάζονται ένα βοηθητικό σύστημα ελέγχου για να διατηρούν την ισορροπία τους, και στα οποία περιλαμβάνονται μηχανοκίνητα μονόκυκλα οχήματα ή μηχανοκίνητα δίκυκλα οχήματα διπλής τροχιάς.

Τα ΕΠΗΟ κατηγοριοποιούνται ανάλογα με τη μέγιστη ταχύτητα που μπορούν να αναπτύξουν, από κατασκευής. Όσα κινούνται έως τα 6 χλμ./ώρα μπορούν να βρίσκονται κανονικά σε χώρους που κυκλοφορούν οι πεζοί.

Αυτά που αναπτύσσουν ταχύτητες από 6 χλμ./ώρα έως 25 χλμ./ώρα υπάγονται στην κατηγορία των ποδηλάτων και εκείνα που ξεπερνούν τα 25 χλμ.//ώρα, οι οδηγοί τους θα επιβαρύνονται με πρόστιμο των 400€ σε περίπτωση που κυκλοφορούν εκτός χώρων που επιτρέπεται η κυκλοφορία τους.

Τα ηλεκτρικά πατίνια που έχουν μέγιστη ταχύτητα έως 25 χλμ./ώρα θα πρέπει να φέρουν ειδικό αυτοκόλλητο ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες, διάστασης 5×8 εκατοστά, στο οποίο θα αναφέρεται ο οικονομικός φορέας που το εκδίδει, η επωνυμία του και τη μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει. Παράλληλα οι οδηγοί θα πρέπει να φορούν κράνος όσο το χρησιμοποιούν και θα πρέπει να είναι άνω των 15 ετών ή άνω των 12 ετών, εφόσον συνοδεύονται από κηδεμόνα.

 

http://www.gazzetta.gr/in-motion/reportaz/article/1371946/ypohreotiko-kranos-kai-oi-pinakides-gia-ta-ilektrika-patinia

Related posts

Leave a Comment