32.2 C
Ελλάδα
13 Ιουνίου 2024
Motorplay.gr
Auto

Nissan Intelligent Mobility – Το μέλλον της Ευφυούς Κινητικότητας

Οι θεαματικές εξελίξεις που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια στον χώρο της αυτοκίνησης έχουν καταστήσει τα καθημερινά αυτοκίνητα πιο ασφαλή για τον μέσο οδηγό, αλλά και πιο ευχάριστα για τους επιβάτες. Παράλληλα, μας δίνουν μια εικόνα για το τι μπορούμε ακόμη να αναμένουμε στο εγγύς μέλλον και στα πλαίσια αυτά είναι ενδεικτική  η προσέγγιση της Nissan με αυτό που η ίδια ονομάζει “ευφυή κινητικότητα”.

Η ευφυής κινητικότητα της Nissan δημιουργεί μια νέα σχέση ανάμεσα στον οδηγό και το αυτοκίνητό του. Περιλαμβάνει τρεις βασικούς πύλωνες καινοτομίας για το πώς κινούνται και οδηγούνται τα αυτοκίνητα, αλλά και το πώς ενσωματώνονται στη κοινωνία. Από αυτοκίνητα που μας πηγαίνουν εκεί που επιθυμούμε και σταθμεύουν μόνα τους, σε αυτοκινητόδρομους που φορτίζουν το ηλεκτρικό μας όχημα καθώς οδηγούμε, όλα βρίσκονται στο πολύ κοντινό μέλλον.

Σύντομα θα μπορούμε να έχουμε ένα αυτοκίνητο που αφενός μεν θα οδηγούμε με ευχαρίστηση και χωρίς καθόλου άγχος, ενώ από την άλλη μεριά θα διαθέτει τόσο προηγμένη τεχνολογία που θα μπορεί να μας παραλάβει, να πλοηγηθεί μέσα από τη κίνηση στους δρόμους, και να βρει θέση πάρκινγκ μόνο του. Και με το πάτημα ενός κουμπιού να μας δίνει πίσω τον έλεγχο του τιμονιού, ενώ θα μπορεί ακόμη και να επικοινωνήσει με άλλα αυτοκίνητα και πεζούς. Η Nissan κάνει δοκιμές σήμερα στη προηγμένη αυτόνομη οδήγηση σε δημόσιους δρόμους, κάτι το οποίο σημαίνει ότι αυτή η επαναστατική εμπειρία οδήγησης βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής.

Αρκεί να φανταστούμε ένα αυτοκίνητο που χρησιμοποιεί το πεντάλ του για να ανατροφοδοτηθεί με ρεύμα, ένα αυτοκίνητο που επιβραδύνει, επιταχύνει και φρενάρει αυτόματα, που σταθμεύει τέλεια από μόνο του και προστατεύει οδηγό και επιβάτες από πιθανούς κινδύνους.  Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι αρκετές από αυτές τις τεχνολογίες βρίσκονται ήδη εδώ.

Για παράδειγμα το σύστημα ProPILOT της Nissan κάνει τα πάντα πιο εύκολα: από την αντιμετώπιση της κυκλοφοριακής συμφόρησης μέχρι τη διατήρηση της σωστής απόστασης στον αυτοκινητόδρομο. Αναλαμβάνει όλη τη δύσκολη δουλειά, ώστε ο οδηγός να μπορεί να χαλαρώσει και να απολαύσει τη βόλτα του.

Όσο για το παρκάρισμα, το αυτοκίνητο αναλαμβάνει τα πάντα, χωρίς ο οδηγός να χρειάζεται να κάνει κάτι. Με το σύστημα ProPILOT Park, το ηλεκτρικό Nissan LEAF θα πάρει τον έλεγχο. Και είναι πολύ καλό και σε αυτό.

Πολλά μοντέλα της Nissan, είναι ήδη εξοπλισμένα με τεχνολογίες αιχμής που προστατεύουν και παρακολουθούν το δρόμο μαζί με τον οδηγό και σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν ακόμη και να παρέμβουν για να τον βγάλουν από την δύσκολη θέση. Ενδεικτικά, το Intelligent Distance Control κρατά σταθερή απόσταση από τα προπορευόμενα αυτοκίνητα, το Intelligent forward-colission warning βοηθά στην αποτροπή μιας πιθανής σύγκρουσης και το Intelligent around view monitor προσφέρει ορατότητα 360 μοιρών. Ακόμη, το Intelligent back-up intervention βοηθά όταν το αυτοκίνητο βγαίνει με την όπισθεν από έναν χώρο με περιορισμένη ορατότητα, το Intelligent Lane intervention κρατά  το αυτοκίνητο στη λωρίδα του, ενώ το Intellgent Blind Spot internvention ενημερώνει  τον οδηγό για κάποιο αυτοκίνητο που δεν είναι ορατό στους πλαϊνούς καθρέφτες.

Στο εγγύς μέλλον, ένα συνδεδεμένο οικοσύστημα οδηγών, αυτοκινήτων και κοινοτήτων θα είναι το κλειδί για έναν πιο καθαρό και ασφαλή κόσμο. Η Nissan διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση των δρόμων του μέλλοντος, από συστήματα διαχείρισης της κίνησης στους δρόμους, τη δημόσια φόρτιση, έως τη κοινή χρήση αυτοκινήτων.

Μελέτης Φουσκαρής

Related posts

VW CORRADO G60: Εμβληματικό!

motorplayadmin

Με το “Audi spaces” οι εργαζόμενοι της Audi συμμετέχουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό της μάρκας

motorplayadmin

Σαν σήμερα στην αυτοκίνηση 5 Φεβρουαρίου

motorplayadmin

Σύνδεση

Εγγραφή

Επαναφορά κωδικού

Πληκτρολογήστε το ψευδώνυμο ή την ηλ. διεύθυνσή σας και θα σας αποσταλεί σύνδεσμος να δημιουργήσετε νέο συνθηματικό.