28 C
Ελλάδα
19 Μαΐου 2024
Motorplay.gr
AutoAutoΠαρουσιάσεις

Opel Grandland X Hybrid4 – Υψηλή αποδοτικότητα και χαμηλό κόστος λειτουργίας

Για όσους σκέπτονται το “περιβαλλοντικό αποτύπωμα” του αυτοκινήτου τους, οι αυτοκινητοβιομηχανίες προσφέρουν πλέον πολλές επιλογές. Ανάμεσά τους, μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πρόταση είναι το Opel GrandlandX Hybrid4, που συνδυάζει τα θετικά στοιχεία ενός SUV με πολύ λιγότερες αρνητικές επιδράσεις στο περιβάλλον.

Στην περίπτωση του Opel GrandlandX Hybrid4 έχουμε έναν συμβατικό κινητήρα εσωτερικής καύσης που συνδυάζεται με μια καινοτόμο υβριδική τεχνολογία plug-in. Το Grandland X Hybrid4 φορτίζεται σαν ένα  πλήρως ηλεκτρικό όχημα  και μπορεί να διανύσει ικανοποιητική απόσταση μόνο με χρήση του ηλεκτροκινητήρα. Αυτό συνεπάγεται  μηδενικές εκπομπές καυσαερίων , όταν δεν χρησιμοποιείται ο κινητήρας εσωτερικής καύσης. Το υβριδικό Grandland X εφοδιάζεται με βενζινοκινητήρα 1,6 λίτρων που αποδίδει ανάλογα με την έκδοση 180 ή 200 ίππους και παράλληλα διαθέτει έναν ηλεκτροκινητήρα 110 ή 113 ίππων.

Οι ηλεκτρικοί κινητήρες είναι ήσυχοι, αποτελεσματικοί, σπάνια χρειάζονται service και προσφέρουν οδήγηση χωρίς εκπομπές ρύπων. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι τα ηλεκτρικά οχήματα είναι πιο αποδοτικά συγκριτικά με τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Αν μάλιστα βάλουμε στην εξίσωση το γεγονός ότι συχνά ένα μεγάλο μέρος της απαιτούμενης ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τότε ο ηλεκτροκινητήρας είναι μονόδρομος.

Ίσως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα ενός ηλεκτροκινητήρα είναι η υψηλή αποδοτικότητά του. Σε έναν συμβατικό κινητήρα, έως το ένα τρίτο της ενέργειας χάνεται μέσα από την αποβολή θερμότητας, ενώ ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο χρησιμοποιεί περίπου το 95% της διαθέσιμης ενέργειας για να κινηθεί. Η σχέση αυτής της εφαρμοζόμενης και της χρησιμοποιούμενης ενέργειας ορίζει την αποδοτικότητα.

Με το Grandland X Hybrid4 η διαδικασία φόρτισης είναι πολύ απλή. Η μπαταρία του μπορεί να φορτιστεί ακριβώς όπως η μπαταρία ενός ηλεκτρικού οχήματος σε όλους τους δημόσιους σταθμούς φόρτισης AC ή στο σπίτι με καλώδιο ή Wallbox.

Το αυτοκίνητο διατίθεται με εντυπωσιακές  δίχρωμες ζάντες αλουμινίου 19”, ενώ το 8-τάχυτο αυτόματο κιβώτιο e-EAT8  εξασφαλίζει μια απολαυστική οδηγική εμπειρία. Η σπορ αίσθηση ενισχύεται από το δερμάτινο τιμόνι με flat bottom και τα χειριστήρια αλλαγής ταχυτήτων, ενώ χάρη στην έγχρωμη οθόνη αφής 8” και το  πλήρες σύστημα πλοήγησης, ο οδηγός έχει άμεση πρόσβαση σε ό, τι χρειάζεται.

Οι μπαταρίες είναι κατασκευασμένες χρησιμοποιώντας την τελευταία τεχνολογία ιόντων λιθίου. Η μεγάλη αυτονομία που παράγουν οφείλεται στο μικρό μέγεθος τους, που επιτρέπει περισσότερες μπαταρίες να χωρέσουν μέσα στο αυτοκίνητο, καθώς και  στη χημική δομή του ιόντος λιθίου, που προσφέρει αυξημένη αντοχή στη θερμότητα. Αυτό είναι σημαντικό γιατί όσο υψηλότερη είναι η αντίσταση στη θερμότητα, τόσο λιγότερη είναι η ενέργεια που απαιτείται για την ψύξη της μπαταρίας στη βέλτιστη θερμοκρασία λειτουργίας της.

Παράλληλα, οι μπαταρίες αυτές δεν υποφέρουν από “φαινόμενα μνήμης” και έτσι ο ιδιοκτήτης μπορεί να φορτίζει εν μέρει το ηλεκτρικό όχημα όσο συχνά θέλετε, χωρίς να προκαλέσει πρόωρη υποβάθμιση της απόδοσης της μπαταρίας. Επίσης, πρακτικά το σύστημα ηλεκτροκίνησης χρειάζεται πρακτικά μηδενική συντήρηση.

Όλα τα ηλεκτρικά οχήματα της Opel συνοδεύονται από εγγύηση μπαταρίας οκτώ ετών ή 160.000 χλμ. για τουλάχιστον το 70% της αρχικής ικανότητας φόρτισης.

Οι τιμές του υβριδικού Opel Grandland X, το οποίο να σημειώσουμε ότι υπάρχει και σε εκδόσεις με την κίνηση εμπρός, ξεκινούν από 46.900€.

Μελέτης Φουσκαρής

Related posts

FIAT 500X: Urban Look ή Cross Look

motorplayadmin

To Renault 5 Turbo υπήρξε η τρέλα των 80s σε ένα αυτοκίνητο

motorplayadmin

Bugatti Chiron εναντίον Rafale! Μάχη κορυφής!

motorplayadmin

Σύνδεση

Εγγραφή

Επαναφορά κωδικού

Πληκτρολογήστε το ψευδώνυμο ή την ηλ. διεύθυνσή σας και θα σας αποσταλεί σύνδεσμος να δημιουργήσετε νέο συνθηματικό.