19 C
Ελλάδα
30 Μαΐου 2024
Motorplay.gr
AutoAutoΠαρουσιάσεις

Skoda Kodiaq – Στιβαρό, πολυτελές και πολυχρηστικό

Για όσους από εμάς η κάλυψη μεγάλων αποστάσεων στον αυτοκινητόδρομο, σε συνδυασμό με μεγάλες δυνατότητες κίνησης εκτός δρόμου ή τη ρυμούλκηση τρέϊλερ αποτελούν ζητούμενο, υπάρχουν πλέον πολλές διαφορετικές επιλογές που μπορούν να καλύψουν κάθε απαίτηση και κάθε βαλάντιο.

Ένα από τα αυτοκίνητα που έχουν ξεχωρίσει με την παρουσία τους είναι ασφαλώς και το Skoda Kodiaq. Διατυπώνοντας μία εντελώς νέα άποψη για την εμφάνιση ενός SUV, το εντυπωσιακό εξωτερικό του αυτοκινήτου είναι στιβαρό και ταυτόχρονα επιβλητικό και ελκυστικό. Ιδιαίτερα στις εκδόσεις 4×4, οι ικανότητές του, του επιτρέπουν να κινείται με άνεση σε κάθε είδους έδαφος, ενώ η συνδεσιμότητα, η ευρυχωρία και η άνεση που προσφέρει σε οδηγό και επιβάτες δημιουργούν τις καλύτερες προϋποθέσεις για ένα ευχάριστο και ασφαλές ταξίδι σε κάθε έδαφος. Αξίζει να σημειωθεί ότι για όσους το επιθυμούν, υπάρχει και 7-θέσια έκδοση.

Όπως τονίζει η Skoda, “το Kodiaq είναι ένα ακόμα παράδειγμα της φιλοσοφίας της μάρκας να κατασκευάζουμε σχεδιαστικά προηγμένα αυτοκίνητα, που προσφέρουν άνεση στους επιβάτες και κορυφαία οδηγική απόλαυση”.

Το μήκος του αυτοκινήτου φθάνει τα 4,697 μ., το πλάτος τα 2,087 μ. (με τους καθρέφτες ανοιχτούς), το ύψος τα 1,691 μ., ενώ το μεταξόνιο φθάνει τα 2,791 μέτρα. Η απόσταση από το έδαφος είναι 190-199 χιλιοστά. Με 5θέσια διάταξη εσωτερικού, ο οδηγός έχει έναν τεράστιο χώρο αποσκευών 720 λίτρων, που μπορεί να φθάσει τα  2.065 λίτρα με τα πίσω καθίσματα αναδιπλωμένα. Χάρη στις έντονες ακμές και τις μεγάλες λείες επιφάνειες, το Skoda Kodiaq εκπέμπει μία επιβλητική δύναμη. Το Kodiaq αποπνέει μία δυναμική γοητεία μέσα από ένα συνδυασμό στιβαρού αμαξώματος με εντυπωσιακές off road ικανότητες.

Οσον αφορά στους διαθέσιμους κινητήρες, το Kodiaq διατίθεται τόσο με μοτέρ βενζίνης  1,5 λίτρων με ισχύ 150 ίππων και λειτουργία απενεργοποίησης κυλίνδρων (ACT) για μεγαλύτερη οικονομία, όσο και με δίλιτρους κινητήρες ντίζελ για όσους διανύουν περισσότερα χιλιόμετρα ετησίως, με ισχύ 150 και 190 ίππων. Με τη λειτουργία ACT στις βενζινοκίνητες εκδόσεις, απενεργοποιούνται προσωρινά οι 2 μεσαίοι κύλινδροι για εξοικονόμηση καυσίμου. Η διαδικασία αυτή δεν γίνεται καθόλου αισθητή από τον οδηγό και δεν επηρεάζει την ομαλότητα της λειτουργίας του κινητήρα. Αναλόγως και τον τρόπο οδήγησής σας η κατανάλωση μπορεί να μειωθεί περισσότερο και από 0.5 l/100km.

Ερχόμενοι στον τομέα των επιδόσεων, η τελική της βενζινοκίνητης έκδοσης των 1,5 λίτρων βρίσκεται στα 200 χ.α.ω., ενώ για την επιτάχυνση 0-100 απαιτούνται 9,8”. Ελάχιστα πιο αργές είναι οι εκδόσεις με αυτόματο κιβώτιο DSG. Στα ίδια περίπου επίπεδα βρίσκονται και οι εκδόσεις ντίζελ, με την κορυφαίο κινητήρα των 190 ίππων να χαρίζει στο αυτοκίνητο μια τελική 210 χ.α.ω. και επιτάχυνση 0-100 σε 8,4”.

Όπως είναι αναμενόμενο, το αυτοκίνητο διαθέτει ιδιαίτερα προηγμένα συστήματα με στόχο την ασφάλεια οδηγού και επιβατών, πέρα βεβαίως από τα «συνηθισμένα». Ετσι, βρίσκουμε σύστημα που αυξάνει την πίεση πέδησης σε καταστάσεις στις οποίες απαιτείται φρενάρισμα κινδύνου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση της απαιτούμενης απόστασης πέδησης.

Ακόμη, υπάρχει το σύστημα MSR, το οποίο εξουδετερώνει την ενέργεια κλειδώματος των κινητήριων τροχών που μπορεί να συμβεί όταν ο οδηγός επιβραδύνει σε λεία επιφάνεια, ενώ το  ASR διασφαλίζει ομαλή εκκίνηση και επιτάχυνση χωρίς σπινάρισμα των τροχών σε ολισθηρές επιφάνειες.

Το EDL λειτουργεί ως ένας κατανεμητής ροπής όταν οι τροχοί παρουσιάζουν ανάγκη, πχ. σε απώλεια πρόσφυσης και συνδυάζεται με την τετρακίνηση. Παράλληλα, το XDS+ βοηθά το αυτοκίνητο να διατηρήσει την πρόσφυση του σε απότομες στροφές. Για παράδειγμα σε μια δεξιά στροφή που το αυτοκίνητο ξεκινάει να γλιστράει, περιορίζει τον δεξιό τροχό και δίνει ροπή στον αριστερό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να στρίβει με πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια και φυσικότητα από πριν.

Ο προαιρετικός έλεγχος συγκράτησης σε ανηφόρα Ηill Hold Assist βοηθά τους οδηγούς στην ασφαλή εκκίνηση σε ανηφόρα. Το σύστημα ενεργοποιείται σε κλίσεις πέντε μοιρών ή περισσότερο και διασφαλίζει εύκολη και ασφαλή εκκίνηση σε ανηφόρα χωρίς τη χρήση του χειρόφρενου. Το σύστημα συγκρατεί το αυτοκίνητο από το να κυλήσει προς τα πίσω ή από το να σβήσει.

Από τη μακρά λίστα των τεχνολογιών που διαθέτει το αυτοκίνητο, αξίζει να αναφερθούμε στο Skoda Connect, το οποίο περιλαμβάνει δύο κατηγορίες υπηρεσιών. Το Infotainment οnline προσφέρει πληροφορίες στο σύστημα πλοήγησης σε πραγματικό χρόνο, ενώ το Care Connect εστιάζει στη βοήθεια και την ασφάλεια, επιτρέποντας απομακρυσμένη πρόσβαση και έλεγχο του οχήματος. Επίσης παρέχει μία υπηρεσία υποστήριξης σε περιπτώσεις ανάγκης.

Με τη βοήθεια του συστήματος, ο οδηγός μπορεί να εντοπίσει την ακριβή θέση του αυτοκινήτου σε μεγάλους χώρους στάθμευσης από οπουδήποτε στο κινητό του. Παράλληλα, έχει πληροφορίες για το ταξίδι όπως μέση κατανάλωση, μέση απόσταση και χρόνος ταξιδιού. Ο οδηγός μπορεί να εμφανίσει τα δικά του δεδομένα οδήγησης, ώστε να έχει μία εικόνα όλων των ταξιδιών του. Επίσης, η συνδεσιμότητα του Kodiaq περιλαμβάνει και γραμμή SOS. Το σύστημα έκτακτης ανάγκης ενεργοποιείται από ένα ειδικό κόκκινο μπουτόν στην οροφή, ενώ σε περίπτωση σύγκρουσης γίνεται αυτόματη κλήση.

Οι τιμές ξεκινούν από 26.500 ευρώ.

Μελέτης Φουσκαρής

Related posts

Πολύ καλό πλασάρισμα για το Νίκο Παυλίδη στο Ράλλυ Μόντε Κάρλο 2020

motorplayadmin

To νέο Audi RS 3 είναι απαράμιλλα σπορ, το ίδιο ικανό σε πίστα και δρόμο!

motorplayadmin

Καινοτόμα, δυναμικά, ηλεκτρικά τα Audi e-tron S και Audi e-tron S Sportback

motorplayadmin

Σύνδεση

Εγγραφή

Επαναφορά κωδικού

Πληκτρολογήστε το ψευδώνυμο ή την ηλ. διεύθυνσή σας και θα σας αποσταλεί σύνδεσμος να δημιουργήσετε νέο συνθηματικό.