19 C
Ελλάδα
30 Μαΐου 2024
Motorplay.gr
AutoΠαρουσιάσεις

To μότο της VW για τα φώτα στα νέα ID.3 και ID.4 είναι: «Το φως είναι το χρώμιο του 21ου αιώνα»

Τα νέα ID.3 και ID.4 διαθέτουν μοντέρνο και ελκυστικό σχεδιασμό, εντυπωσιάζοντας με το παρουσιαστικό τους πριν καν κάποιος έρθει σε επαφή με την προηγμένη τεχνολογία τους. Σημαντικό ρόλο σε αυτό διαδραματίζει η εξωτερική φωτιστική προσωπικότητα των δύο ηλεκτρικών μοντέλων της Volkswagen, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της σχεδίασης τους.

Μέχρι σήμερα, κάθε φορά που οι σχεδιαστές αυτοκινήτων ήθελαν να εστιάσουν την προσοχή σε λεπτομέρειες, συχνά χρησιμοποιούσαν το χρώμιο ως υλικό – τόσο στο εξωτερικό όσο και το εσωτερικό. Με τη διάδοση της ηλεκτροκίνησης, αυτό αλλάζει με γοργό ρυθμό. «Το φως είναι το νέο χρώμιο», εξηγεί ο Klaus Zyciora ως επικεφαλής σχεδιασμού του Volkswagen Group. «Το φως παίζει σημαντικό ρόλο, ειδικά για ένα ηλεκτρικό όχημα. Αντιπροσωπεύει ενέργεια και ηλεκτρισμό, αλλά και ζεστασιά και ασφάλεια. Το φως είναι ένα τέλειο σύμβολο για την κινητικότητα του μέλλοντος».

Ο Zyciora και η ομάδα του εφάρμοσαν αυτήν τη φιλοσοφία στα ID.3 και ID.4, τα δύο πρώτα μοντέλα ID., δημιουργώντας ένα νέο, αντιπροσωπευτικό σχέδιο φωτισμού. Οι μεγάλοι προβολείς κυριαρχούν στο μπροστινό άκρο των ηλεκτρικών μοντέλων, με την τεχνολογία LED σε μεγάλο βαθμό ως στάνταρ.

Κάτι τέτοιο συμβαίνει αντίστοιχα και στο πίσω μέρος, με τα δύο μοντέλα να αφήνουν σαφείς φωτιστικές εντυπώσεις στο πέρασμά τους. Τα εξωτερικά περιβλήματα στους καθρέφτες διαθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο φωτισμού: κρύβουν προβολείς λογότυπων που προβάλλουν στο έδαφος ένα ιδιαίτερο μοτίβο σε σχήμα διαμαντιού, τυπικό στοιχείο των μοντέλων της οικογένειας ID., κατά το άνοιγμα των θυρών.

Όποιος επιδιώκει επιπλέον ένα συγκεκριμένο je ne sais quoi, μία ιδιαίτερη κίνηση εντυπωσιασμού, θα μπορεί στο μέλλον να παραγγείλει το προαιρετικά διαθέσιμο IQ.Light με προβολείς LED matrix. Εδώ, οι φωτεινές μονάδες αποτελούνται από μεμονωμένα LED, που μπορούν να ενεργοποιηθούν και απενεργοποιηθούν ξεχωριστά. Εκπέμπουν συνεπώς μια έξυπνα ελεγχόμενη, συνεχή φωτεινή δέσμη, φωτίζοντας πάντα τον δρόμο όσο το δυνατόν πιο λαμπρά χωρίς να είναι εκθαμβωτικά για τους άλλους χρήστες του δρόμου.

Οι μονάδες φωτισμού έχουν έντονη ομοιότητα με τα ανθρώπινα μάτια. Περιβάλλονται από φωτιζόμενους δακτυλίους με πεπλατυσμένο το κάτω τμήμα – είναι το σήμα κατατεθέν της οικογένειας μοντέλων ID. με IQ.Light. Τα ανοίγματα σε σχήμα κηρήθρας στα περιβλήματα των μονάδων και καλώδια οπτικών ινών παράγουν το φως των φώτων ημέρας. Μια λωρίδα φωτός διασχίζει το μπροστινό άκρο και συνδέει τους προβολείς μεταξύ τους, όταν τα φώτα είναι αναμμένα.

Οι φωτεινές μονάδες στους προβολείς επικοινωνούν με τον οδηγό ακόμη και πριν επιβιβαστεί στο αυτοκίνητο. Κάθε φορά που ο οδηγός πλησιάζει το όχημα με το κλειδί, τα φώτα περιστρέφονται ηλεκτρικά από κάτω προς τα πάνω για να τον καλωσορίσουν κοιτώντας ψηλά. Με το σύστημα πρόσβασης χωρίς κλειδί Keyless Advanced, το όχημα διαθέτει ένα βελτιωμένο σενάριο καλωσορίσματος: σε αυτήν την περίπτωση, οι μονάδες φωτός «ανοίγουν τα μάτια τους» και στη συνέχεια περιστρέφονται προς τα πλάγια.

Ειδικά στο ID.4, η Volkswagen χρησιμοποιεί τρισδιάστατα οπίσθια φώτα LED για πρώτη φορά. Το φως τους σχηματίζει μια επίπεδη καμπύλη και έχει ιδιαίτερα ομοιογενές και έντονο αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση, εννέα επιφάνειες καλωδίων οπτικών ινών εκπέμπουν το φως σε ασυνήθιστα πλούσιο κόκκινο χρώμα. Οι επιφάνειες μοιάζουν να αιωρούνται μπροστά από ένα μαύρο φόντο. Τα φώτα φρένων ανάβουν σε σχήμα “X”.

Η Sandra Sturmat, υπεύθυνη για το σχεδιασμό των εξωτερικών φωτιστικών σωμάτων του ID.3, δηλώνει: «Πάντα με γοήτευε ο τρόπος που το φως δημιουργεί ένα έντονο συναισθηματικό δέσιμο ανάμεσα στο αυτοκίνητο και τον οδηγό». Ο Klaus Zyciora προσθέτει: «Το φως στο ID.4 δεν είναι αυτοσκοπός. Εκπληρώνει ζωτικές λειτουργίες με έξυπνο τρόπο και αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του εξωτερικού σχεδιασμού».

Related posts

Αστυπάλαια: Έναρξη του ενεργειακού μετασχηματισμού της σε «έξυπνο και αειφόρο» νησί

motorplayadmin

BENTLEY MULSANNE – το τέλος μιας εποχής

motorplayadmin

Yamaha Ténéré 700 Rally Edition

motorplayadmin

Σύνδεση

Εγγραφή

Επαναφορά κωδικού

Πληκτρολογήστε το ψευδώνυμο ή την ηλ. διεύθυνσή σας και θα σας αποσταλεί σύνδεσμος να δημιουργήσετε νέο συνθηματικό.