Ανακοίνωση για την έναρξη των εργασιών του νέου αυτοκινητοδρόμου Πάτρα-Πύργος

Η Ολυμπία Οδός συμμετέχει για πάνω από 25 χρόνια σε έργα που άλλαξαν την εικόνα της Ελλάδας. Σε αυτή την πορεία τα διδάγματα ήταν πολλά. Ένα όμως μένει ως το πιο σημαντικό. Μια υποδομή, μια γέφυρα, ένας αυτοκινητόδρομος είναι πολλά περισσότερα από ένα τεχνικό έργο.

Οι αυτοκινητόδρομοι μας φέρνουν πιο κοντά σε αγαπημένα πρόσωπα και προορισμούς. Μεταφέρουν ιδέες, όνειρα, εμπειρίες και προοπτικές.

Μας φέρνουν πιο κοντά στο μέλλον.

Διατηρώντας στο κέντρο της φιλοσοφίας της ότι όλα ξεκινούν και καταλήγουν στον άνθρωπο, έβαλε μπρος την κατασκευή ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου που συνδέει τρεις περιφέρειες: Αττική, Πελοπόννησο και Δυτική Ελλάδα. Ενός δρόμου με σύγχρονες υπηρεσίες και ανέσεις που αποτελεί πλέον αναπόσπαστο τμήμα των κοινωνιών που ενώνει.

Η Ολυμπία Οδός, ένα από τα πιο σύνθετα έργα στην Ευρώπη, είναι «Ένα έργο με πολλούς πρωταγωνιστές», για το οποίο θα χρειαζόταν κάποιος αρκετές ώρες για να περιγράψει τα οφέλη του.

Αξίζει όμως να σταθούμε στο πολυτιμότερο. Την ασφάλεια.

Η διαδρομή Κόρινθος – Πάτρα, κάποτε ήταν ένας «εφιάλτης» για τους οδηγούς.

Από την ημέρα που ξεκίνησε το έργο παραχώρησης το 2008 μέχρι σήμερα, τα θανατηφόρα ατυχήματα μειώθηκαν κατά 93%.

Η μείωση αυτή δεν ήρθε τυχαία. Σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε ένας δρόμος σύμφωνα με τα πιο σύγχρονα διεθνή πρότυπα, ενσωματώνοντας έναν ολοκληρωμένο μηχανισμό υπηρεσιών οδικής ασφάλειας.

Δεν έμεινε όμως μόνο σε αυτό. Επενδύει διαρκώς σε νέες τεχνολογίες και υπηρεσίες, με απώτερο στόχο το μηδενισμό των θανατηφόρων ατυχημάτων.

—–

Κάτι ακόμη που συνθέτει την ταυτότητα της Ολυμπίας Οδού είναι η αειφορία.

Κάθε τι που δημιουργούμε, κάθε δρόμος που ανοίγουμε πρέπει να έχει μία και μόνο κατεύθυνση: Το μέλλον.

Η βιωσιμότητα, το αποτύπωμά μας στο αύριο είναι προϋπόθεση, προκειμένου η ανάπτυξη να είναι ουσιαστική, να αποκτά νόημα.

Για το λόγο αυτό λειτουργεί ένα δρόμο που αξιοποιεί την καινοτομία, θωρακίζοντας το περιβάλλον και μειώνοντας το ανθρακικό αποτύπωμά του:

  • Φωτισμός LED στις σήραγγες
  • Πρόγραμμα «Νερό από τον Αέρα»
  • Σύστημα προσαρμοζόμενου φωτισμού
  • Ηλεκτρο-κίνηση στους Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών.

Όλα αυτά μας δείχνουν σήμερα το δρόμο προς ένα καλύτερο και κυρίως βιώσιμο αύριο.

—–

Η Ολυμπία Οδός περνά σήμερα σε μια νέα εποχή, με την κατασκευή ενός δρόμου που θα φέρει πιο κοντά  την Αθήνα με τον Πύργο και με έναν από τους σημαντικότερους τόπους της Ιστορίας, την Αρχαία Ολυμπία.

Ένας παλαιός, επικίνδυνος οδικός άξονας δίνει τη θέση του:

… σε έναν άνετο και ασφαλή αυτοκινητόδρομο που θα μειώσει κατά περίπου 40 λεπτά το ταξίδι Πάτρα – Πύργος.

… σε ένα δρόμο με 2 λωρίδες και ΛΕΑ ανά κατεύθυνση, με κεντρική διαχωριστική νησίδα, 8 κόμβους, 64 άνω- κάτω διαβάσεις, 15 γέφυρες, 2 Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών και 2 Σημεία Εξυπηρέτησης Πελατών. Με τη χιλιομετρική χρέωση, που πρώτη η Ολυμπία Οδός έφερε στην Ελλάδα, και όλες τις καινοτομίες που έχει αναπτύξει από την πρώτη μέρα λειτουργίας της.

Ο νέος αυτοκινητόδρομος θα ενισχύσει την τοπική οικονομία και την αγροτική παραγωγή. Θα αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν της Δυτικής Πελοποννήσου.

Τα μοναδικά μνημεία της περιοχής αποκτούν πλέον έναν οδικό άξονα αντάξιο της Ιστορίας και της διεθνούς ακτινοβολίας τους.

Ξεκινάει σήμερα να κατασκευάσει αυτά τα 75 χλμ. αυτοκινητόδρομου προς το μέλλον.


Related posts

Leave a Comment