32.2 C
Ελλάδα
13 Ιουνίου 2024
Motorplay.gr
AutoAutoΠαρουσιάσεις

Δεύτερη γενιά Toyota Mirai – Το επόμενο βήμα προς τις μηδενικές εκπομπές ρύπων

Ήταν πριν από 6 χρόνια όταν η Toyota παρουσίασε το πρώτο Mirai, ένα πρωτοποριακό όχημα με κυψέλες υδρογόνου. Από τότε, η Ιαπωνική εταιρία οδηγεί την τεχνολογία των αυτοκινήτων με Κυψέλες Υδρογόνου (FCEV) και μηδενικές εκπομπές ρύπων σε νέα επίπεδα.

Το σημερινό Mirai έδειξε στον κόσμο πώς μπορεί να δημιουργηθεί μια κοινωνία υδρογόνου. Με περίπου 10.000 πωλήσεις παγκοσμίως, πρόκειται για ένα αυτοκίνητο από τη μία τεχνικά πολύπλοκο και από την άλλη πρακτικό, με αυτονομία περίπου 500 χιλιομέτρων, εύκολο στον ανεφοδιασμό καυσίμου και χωρίς εκπομπές ρύπων παρά μόνο καθαρού νερού.

Πρόσφατα τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν στη επόμενη γενιά Mirai, που παρουσιάστηκε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Τόκιο το 2019. Πρόκειται για πολλά περισσότερα από ένα απλά οικολογικό αυτοκίνητο. Το νέο Mirai ανεβάζει τον πήχη στις επιδόσεις για τα αυτοκίνητα υδρογόνου και αναδεικνύει τις δυνατότητες της Toyota στην τεχνολογία κυψελών καυσίμου, με την αυτονομία του οχήματος να αυξάνεται κατά 30%, προσφέροντας πιο συναρπαστική οδήγηση με βελτιωμένη επιτάχυνση. Ένα ακόμα βήμα προς την εκπλήρωση του οράματος της Toyota για καθαρότερη μετακίνηση και μια κοινωνία υδρογόνου.

Το αυτοκίνητο που αποκαλύφθηκε στο Τόκιο δείχνει την εξελικτική πορεία της τεχνολογίας υδρογόνου όσον αφορά στην τεχνική αριστεία, στις δυναμικές επιδόσεις, αλλά και στον ελκυστικό σχεδιασμό. Η κυκλοφορία του νέου Mirai προβλέπεται για τη χρονιά που διανύουμε, αρχικά στην Ιαπωνία και στη Βόρεια Αμερική, και αποδεικνύει ότι η τεχνολογία FCEV (αυτοκινήτων με Κυψέλες Υδρογόνου) δεν αποτελεί εμπόδιο στην κατασκευή αυτοκινήτων που προσφέρουν συναρπαστική εμπειρία οδήγησης και ελκυστική εμφάνιση.

Μεγαλύτερη αυτονομία

Η Toyota στοχεύει σε μία αύξηση της τάξης του 30% στην αυτονομία του νέου Mirai με βελτιώσεις στη στοίβα κυψελών καυσίμου και μεγαλύτερες δεξαμενές υδρογόνου στο όχημα. Αλλά οι φιλοδοξίες του κατασκευαστή του ξεπερνούν τα αρχικά σχέδια. Ο στόχος που έχει θέσει ο Ιάπωνας κατασκευαστής είναι να φέρει στην αγορά ένα αυτοκίνητο που οι πελάτες θα θέλουν να οδηγούν ανά πάσα στιγμή, ένα αυτοκίνητο με ελκυστική σχεδίαση καθώς και δυναμικές επιδόσεις που μπορεί να κάνει τον κάθε οδηγό να χαμογελάει. Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά ο Yoshikazu Tanaka, ο νέος Αρχιμηχανικός του Mirai: “Θέλω οι πελάτες να λένε ‘Επέλεξα το Mirai όχι επειδή είναι ένα αυτοκίνητο με Kυψέλες Yδρογόνου, αλλά επειδή μου αρέσει η εμφάνιση και οι επιδόσεις του, απλώς συμβαίνει να είναι ένα όχημα με Κυψέλες Υδρογόνου (FCEV – Fuel Cell Electric Vehicle)».

Μεγαλύτερες διαστάσεις και αναβαθμισμένες επιδόσεις

Η νέα πλατφόρμα επιτρέπει πέντε θέσεις επιβατών αντί για τέσσερις του σημερινού μοντέλου, αλλά αυτά που κάνουν τη μεγάλη διαφορά στο σχεδιασμό είναι οι χαμηλές γραμμές, οι κομψές αναλογίες και οι ζάντες 20 ιντσών, που δημιουργούν μια δυναμική και μοναδική εμφάνιση. Το αυτοκίνητο διαθέτει επίσης ένα ειδικό νέο μπλε φινίρισμα που χρησιμοποιεί πολλαπλά στρώματα για να επιτύχει εξαιρετική φωτεινότητα και βάθος χρώματος. Ένας απλός, μοντέρνος εσωτερικός χώρος δημιουργεί μια άνετη ατμόσφαιρα και αυξάνει την αίσθηση ότι πρόκειται για ένα αυτοκίνητο που προσφέρει απολαυστική οδήγηση, καθώς μια κεντρική οθόνη 12,3 ιντσών και ένας πίνακας οργάνων εκτείνεται γύρω από τον οδηγό.

Η νέα πλατφόρμα όχι μόνο φιλοξενεί το προηγμένο σύστημα μετάδοσης κίνησης με κινητήρα υδρογόνου που μεταφέρει την κίνηση στους πίσω τροχούς του νέου Mirai, αλλά προσδίδει μεγαλύτερη ακαμψία του αμαξώματος, πετυχαίνοντας μεγαλύτερη ευελιξία και καλύτερη απόκριση, ενώ το χαμηλότερο κέντρο βάρους βοηθάει στο χειρισμό. Η αναβαθμισμένη στοίβα κυψελών καυσίμου είναι υπεύθυνη για την ομαλή επιτάχυνση του Mirai και την μοναδική αίσθηση οδήγησης. Ο εύκολος χειρισμός βοηθάει τον οδηγό σε δύσκολους δρόμους, ενώ η οδήγηση στον αυτοκινητόδρομο μεταφέρει την αίσθηση δύναμης σε όλα τα εύρη ταχυτήτων σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη αυτονομία.

Μελέτης Φουσκαρής

Related posts

To μότο της VW για τα φώτα στα νέα ID.3 και ID.4 είναι: «Το φως είναι το χρώμιο του 21ου αιώνα»

motorplayadmin

Νέα τεχνολογία από τη Volkswagen που επιτυγχάνει μείωση της εκπομπής ρύπων NOx κατά περίπου 80%

motorplayadmin

Το νέο Nissan Juke είναι εδώ

motorplayadmin

Σύνδεση

Εγγραφή

Επαναφορά κωδικού

Πληκτρολογήστε το ψευδώνυμο ή την ηλ. διεύθυνσή σας και θα σας αποσταλεί σύνδεσμος να δημιουργήσετε νέο συνθηματικό.