22.2 C
Ελλάδα
5 Μαΐου 2024
Motorplay.gr
ΑγώνεςΑυτοκινήτου

Ο καταπληκτικός Rovanperä, μόλις 21 ετών, πήρε τη νίκη στο Ακρόπολις!

Ο 21χρονος Kalle Rovanperä κατέκτησε τη δεύτερη νίκη του στη διοργάνωση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλι της FIA το απόγευμα της Κυριακής, αφού επικράτησε στο EKO Acropolis Rally της Ελλάδας. Παράλληλα, έγινε ο νεότερος νικητής στην ιστορία του αγώνα. Ο Φινλανδός οδήγησε σχεδόν ολόκληρο το τετραήμερο στους βραχώδεις ορεινούς δρόμους κυρίως της κεντρικής Ελλάδας και κέρδισε με 42,1 δευτερόλεπτα με το Toyota Yaris. Η νίκη του αυτή ήρθε δύο μήνες αφότου έγινε ο νεότερος νικητής σε όλη την ιστορία του WRC στην Εσθονία.

Ο Ott Tänak τερμάτισε δεύτερος με το Hyundai i20 μετά το άσχημο ξεκίνημα. Ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος Sébastien Ogier οδηγώντας μετρημένα  τερμάτισε τρίτος με το Yaris, 29.2 δευτερόλεπτα πίσω από τον Εσθονό. Ο Γάλλος με τους βαθμούς που κατέκτησε, διεύρυνε το προβάδισμα των πόντων του στους 44 με τρεις γύρους να απομένουν στο πρωτάθλημα.

Η βροχή πριν τον αγώνα έκανε απρόβλεπτες τις συνθήκες διεξαγωγής του στην επιστροφή του WRC στην Ελλάδα μετά από οκτώ χρόνια απουσίας. Οι τραχιές πίστες με χαλίκια διασκορπίστηκαν με λασπώδη τμήματα που δεν κατάφεραν να στεγνώσουν, δημιουργώντας συνθήκες απρόβλεπτης οδήγησης και έκανε δύσκολες τις επιλογές ελαστικών.

Ο Rovanperä πήρε το προβάδισμα στην τρίτη ΕΔ το πρωί της Παρασκευής και δεν το έχασε ποτέ. Ο ίδιος, ο Tänak και ο Ogier είχαν διαφορά 3,9 δευτερόλεπτα το βράδυ της Παρασκευής, αλλά με μια σφοδρή αλλαγή ταχύτητας το Σάββατο πήρε τέσσερις συνεχόμενες νίκες στις ειδικές διαδρομές και αύξησε τη διαφορά οδήγησε σχεδόν στα 40 δευτερόλεπτα. Διατήρησε το πλεονέκτημά του στα υπόλοιπα στάδια και σφράγισε ένα τέλειο Σαββατοκύριακο με τους μέγιστους πόντους μπόνους νικώντας στο Wolf Power Stage. Οι Rovanperä και Ogier με τους βαθμούς που πήραν, αύξησαν το προβάδισμα της Toyota Gazoo Racing στην κορυφή της βαθμολογίας των κατασκευαστών σε 57 βαθμούς έναντι της Hyundai Motorsport.

«Δεν ήμουν ίσως ο πιο άνετος που ήρθα εδώ, αλλά δείχνει απλά ότι τώρα όλα πάνε καλά για εμάς και μπορούμε να πιέσουμε σκληρά» είπε χαμογελώντας ο Rovanperä και συνέχισε: «Είχαμε ένα τέλειο αυτοκίνητο και επίσης ένα τραχύ ράλι, αλλά έτρεχε χωρίς προβλήματα σε όλο τον αγώνα».

Ο Tänak αντίθετα, δεν αισθάνθηκε ποτέ άνετα, αλλά ήταν ευτυχής να δεχτεί τη δεύτερη θέση παρά τα προβλήματα στα ηλεκτρικά. Το αυτοκίνητό του βέβαια στη συνέχεια αρνήθηκε να “πυροβολήσει” στην τελευταία ειδική. Τελικά ξεκίνησε με τον καπνό να φαίνεται καθαρά και ολοκλήρωσε τη δοκιμή χωρίς άλλα δράματα.

Με τους πιο κοντινούς αντιπάλους του τίτλου Thierry Neuville και Elfyn Evans να μειώνουν τη διαφορά μετά από τα προβλήματα της πρώτης ημέρας, ο Ogier αρκέστηκε σε μια προσέγγιση του αγώνα χωρίς κίνδυνο για να ενισχύσει περαιτέρω την προσπάθειά του να εξασφαλίσει τον όγδοο τίτλο WRC.

Ο Dani Sordo ήταν σχεδόν δύο λεπτά πιο πίσω στην τέταρτη θέση με ένα άλλο i20 και ο Ισπανός απογοητεύτηκε που δεν ήταν στο βάθρο. Είχε σχεδόν τρία λεπτά διαφορά από τον 5ο Gus Greensmith. Ο συμπαίκτης του με Ford Fiesta, Adrien Fourmaux υπέστη ποινή τριών λεπτών, όταν το αυτοκίνητό του δεν ξεκινούσε στην εναρκτήρια ειδική της Κυριακής. Μια αλλαγή μπουζί έλυσε το πρόβλημα και παρόλο που προχώρησε μπροστά από τον Evans στο προτελευταίο στάδιο, μια τελευταία δοκιμαστική περιστροφή τον έριξε ξανά πίσω στην έβδομη.

Ο Evans σώθηκε με την έκτη θέση μετά τα προβλήματα μετάδοσης στο Yaris του, με τον Neuville να ανακάμπτει στην όγδοη θέση μετά από απώλεια χρόνου με χαλασμένο υδραυλικό τιμόνι. Ο νικητής του WRC2 Andreas Mikkelsen και ο Marco Bulacia ολοκλήρωσαν τον πίνακα κατάταξης στην ένατη και δέκατη θέση αντίστοιχα.

Ακολουθούν οι πίνακες με την κατάταξη του αγώνα, τη βαθμολογία οδηγών και τη βαθμολογία κατασκευαστών:

Το πρωτάθλημα ταξιδεύει στη Φινλανδία τον επόμενο μήνα για ένα άλλο κλασικό αγώνα στο πρόγραμμα του WRC στον ταχύτερο γύρο του πρωταθλήματος. Το Secto Automotive Rally Finland εδρεύει στο Jyväskylä και θα διεξαχθεί 1 – 3 Οκτωβρίου.

Related posts

Ο Αλέξανδρος Παπαευθυμίου έκανε δοκιμές στην Adria για το FIA Karting Academy Trophy

motorplayadmin

Νέα ατυχήματα στην Αυστρία τόσο στα δοκιμαστικά, όσο και στον αγώνα

motorplayadmin

Μάχες …εκατοστών στην επετειακή 40η Ανάβαση Πορταριάς!

motorplayadmin

Σύνδεση

Εγγραφή

Επαναφορά κωδικού

Πληκτρολογήστε το ψευδώνυμο ή την ηλ. διεύθυνσή σας και θα σας αποσταλεί σύνδεσμος να δημιουργήσετε νέο συνθηματικό.