18.6 C
Ελλάδα
30 Απριλίου 2024
Motorplay.gr
Γενικά

Περί Μακρόν και Ερντογάν

Ο Μακρόν υπερασπίζεται την ευρωπαϊκή κουλτούρα μέσα σε πυκνό σύννεφο του covid19. Όλη η Ευρώπη αλλά και σχεδόν όλος ο κόσμος ταλαιπωρείται από τον ιμπεριαλιστή covid19.

Η Ευρώπη και ειδικότερα η Γαλλία έχει επιπλέον ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι σαν πολιτισμένη χώρα θέλει να διατηρήσει ακέραιο το δικαίωμα της έκφρασης σε κάθε της μορφή. Η έκφραση είναι δικαίωμα, είναι ανάγκη, είναι πολιτισμός, είναι πρόοδος, είναι εξέλιξη, είναι το μέλλον. Έτσι, κάθε περιοδικό, κάθε μέσο ενημέρωσης, κάθε καλλιτέχνης έχει το δικαίωμα να φαντάζεται, να σκέφτεται και να εκφράζεται για το οτιδήποτε και τον οποιοδήποτε χωρίς περιορισμούς. Αυτά πρεσβεύουν με απόλυτο τρόπο πολιτισμένοι λαοί και άνθρωποι.

Στην Τουρκία του Ερντογάν αυτά βεβαίως έχουν ανασταλεί με αποτέλεσμα εκατοντάδες τούρκοι δημοσιογράφοι να βρίσκονται στη φυλακή γιατί διαπνέονται από αυτή την αρχή. Ο Ερντογάν που λίγο έως πολύ αισθάνεται τουλάχιστον ως περιφερειάρχης της Ευρώπης δεν ανέχεται ένα γαλλικό μέσο ενημέρωσης, το περιοδικό «Charlie» να τον σατιρίζει. Απαγορεύεται ουδείς να έχει μια τέτοια δυνατότητα για το μυαλό του Ερντογάν.

Με σκοπό μάλιστα να συσπειρώσει πολλούς ανθρώπους υπέρ του, έντυσε την ουσιαστικά προσωπική σατιρική άποψη του περιοδικού στο πρόσωπο του προέδρου της Τουρκίας με τη θρησκευτική μουσουλμανική πίστη. Έτσι, κήρυξε άτυπα ένα θρησκευτικό «πόλεμο» μεταξύ ανατολής και δύσης χωρίς να υπάρχει κανένα απολύτως ουσιαστικό θέμα. Έχουμε αντιληφθεί πως ο Ερντογάν θέλει να καμώνεται ως αρχηγός και προστάτης όλων των απανταχού μουσουλμάνων του κόσμου.

Το γεγονός του αποκεφαλισμού του Γάλλου καθηγητή από τον απολίτιστο και παρανοϊκό νεαρό μουσουλμάνο, έπρεπε να καταδικαστεί από όλους τους ανθρώπους του πλανήτη ανεξάρτητα ποια θρησκεία έχουν ασπαστεί. Σε τελική ανάλυση πρόκειται για έγκλημα κατά της ζωής, το οποίο δεν πρέπει να ανέχεται καμία θρησκεία αναγνωρισμένη.

Ο μόνος που δεν καταδίκασε το γεγονός είναι ο Ερντογάν και οι φανατικοί ομοϊδεάτες του. Εκείνος στη χώρα του πολεμά λυσσαλέα τη θρησκευτική, ιδεολογική και πολιτική διαφορετικότητα. Ενώ η Γαλλία και πολλές άλλες χώρες αποδέχονται τη διαφορετική πίστη και άποψη.

Ο πρόεδρος Μακρόν προκαλείται και χαρακτηρίζεται με βαρείς προσωπικούς χαρακτηρισμούς από τον Ερντογάν. Αντιθέτως, ο Μακρόν εκφράζεται με συστολή, σοβαρότητα και παίρνει μέτρα καταπολέμησης και προστασίας της οποιασδήποτε βίας από όπου και αν προέρχεται. Η Γαλλία, με παράδοση στον πολιτισμό και τη δημοκρατία, φιλοξενεί στο έδαφός της πάνω από δώδεκα εκατομμύρια μουσουλμάνων πολιτών παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να πιστεύουν και να εκφράζονται με ελευθερία και άνεση και κυρίως είναι ισότιμοι Γάλλοι πολίτες.

Το γιατί μια προσωπική και όχι θρησκευτική σατιρική εκδήλωση στο πρόσωπο του προέδρου της Τουρκίας μετατράπηκε σε θρησκευτική είναι θέμα ικανότητας του Ερντογάν. Του δόθηκε η εκεχειρία και την εκμεταλλεύτηκε κηρύσσοντας θρησκευτικό πόλεμο εναντίον της δύσης και ταυτόχρονα συσπείρωσε όλο το μουσουλμανικό κόσμο δίπλα του.

Η αντιπαράθεση Μακρόν – Ερντογάν δημιούργησε φανερά αλλά και σκοτεινά μέτωπα κατά την κρίση μας. Το πρώτο μέτωπο συμπεριλαμβάνει όλους εκείνους που χαλαρά ή σθεναρά τάχθηκαν υπέρ του Μακρόν και έδειξαν διάθεση συμπαράστασης. Το δεύτερο μέτωπο είναι υποθετικά ορατό, αλλά δε μπορεί και να αποδειχθεί όσο θα έπρεπε. Στα πλαίσια όμως της ελευθεροτυπίας, το αναφέρουμε με πίστη ότι έχει τις περισσότερες πιθανότητες να είναι πραγματικό.

Πιστεύουμε λοιπόν πως η Γερμανία ειδικά, αλλά και ο στενός της υποστηρικτής η Αμερική, θα ευχόντουσαν να βρεθεί ένας τρόπος να κοντύνουν τον Μακρόν, καθώς θέλει σε ευρωπαϊκό επίπεδο να ανακατέψει την τράπουλα με τη φιλοδοξία να γίνει ο νικητής του παιχνιδιού. Η Γερμανία σε μια τέτοια εξέλιξη βγάζει σπυράκια και δεν θα το ανεχθεί πάση θυσία.

Κάτι αντίστοιχο δεν επιθυμούν και οι Αμερικανοί για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι γιατί ο καλός τους φίλος, Ερντογάν, δεν θέλουν να έχει προβλήματα με χώρες όπως η Γαλλία που την δυσκολεύουν αρκετά. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι δεν θέλουν σε καμία περίπτωση αρχηγός στην Ευρώπη να γίνει ο Μακρόν. Έπειτα από όλα αυτά η σκέψη τρέχει μακριά, τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Γνώμη μου είναι ότι την έχουν στημένη στο Μακρόν. Ως Ελλάδα πρέπει να σταθούμε δυνατή σύμμαχος της Γαλλίας και του Μακρόν. Είναι ο μόνος που δυναμικά και ουσιαστικά μας συμπαραστέκεται στην προκλητική συμπεριφορά των Τούρκων που αμφισβητούν έμπρακτα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

ΚΠ

Related posts

Το νέο SKODA FABIA πήρε το βραβείο Red Dot για εξαιρετική σχεδίαση προϊόντων

motorplayadmin

To Volkswagen Group επενδύει στην εξέλιξη και κατασκευή μπαταριών in-house

motorplayadmin

Αρνητικά τα στοιχεία για τη ρύπανση από τα Ι.Χ. σε 23 χώρες της Ευρώπης, πολύ καλύτερα από το Μ.Ο. η Ελλάδα

motorplayadmin

Σύνδεση

Εγγραφή

Επαναφορά κωδικού

Πληκτρολογήστε το ψευδώνυμο ή την ηλ. διεύθυνσή σας και θα σας αποσταλεί σύνδεσμος να δημιουργήσετε νέο συνθηματικό.